Laki ei kiellä omia juomia festarialueella

Poliisin mukaan lupien myöntäjällä eli paikallisella aluehallintovirastolla ja tapahtuman järjestäjällä on suuri valta määrätä juhla-alueen järjestyssäännöistä. Poliisi ei ole muuttanut viime vuosina tulkintojaan esimerkiksi alkoholilaista.

Kotimaa
Nuoret kantavat 12-pack olutpakkauksia.
Yle

Festivaalitapahtumien säännökset nousivat keskusteluun, kun Porin Jazz kielsi jopa pillimehujen tuomisen festivaalialueelle. Myöhemmin järjestäjä perui kohua herättäneen ohjeistuksen.

Ylikomisario Hans Snellman Keski-Pohjanmaan lupatoimistosta kertoo, että poliisihallinto ei ole viime vuoden aikana antanut uusia ohjeita paikallispoliisille.

– Annamme lausunnot väliaikaisista anniskeluluvista siten, että lähtökohtana on yleisen järjestyksen säilyminen. Lausunnossa arvioidaan myös järjestäjien kyky vastata anniskelusta ja järjestyksen valvonnasta, Snellman sanoo.

Laki kieltää omien juomien tuonnin tai nauttimisen alueella, jolle on myönnetty väliaikainen anniskelulupa.

– Piknik-tyyppistä nautiskelua laki ei kiellä, kunhan samalle alueelle ei ole myönnetty kaupallista anniskelulupaa. Juhla-alueella voi olla useita anniskelualueita, mutta myös niistä vapaita alueita, Snellman tähdentää.

– Periaatteessa laki sallii näillä vapailla alueilla omien juomien nauttimisen. Siitä päättää joko tilaisuuden järjestäjä tai aluehallintovirasto tapahtumaluvassa. Poliisi antaa lausunnon vain yleisen järjestyksen näkökulmasta.

Esimerkiksi Kaustisen kansanmusiikkijuhlien lupien lausuntokäytäntöön ei ole tullut viime vuosina muutoksia.