Herkuttelu voi laukaista hetkellisen päänsäryn

Kuumana kesäpäivänä kylmän juoman tai ruoan avulla vilvoittelu voi aiheuttaa ikävän äkillisen vihlaisun päässä. Lyhytaikainen päänsärky on nimetty yhden yleisimmän aiheuttajansa mukaan.

Kuva: Mikko Suhonen

Jäätelöpäänsäryn uskotaan saavan alkunsa suulaen verisuonten hetkellisestä laajentumisesta.

– Kun kylmä ruoka-aine osuu pehmeään suulakeen, suun verisuonissa tapahtuu muutoksia. Nämä muutokset aistitaan hermoston kautta aivoissa, ja reaktio aiheuttaa virheellisen heijastekivun otsalle, kuvailee suu- ja leukakirurgi Simo Lohi.

Hyvälaatuista heijastekipua

Jäätelöpäänsärky ilmenee otsalla kipuna, joka kestää noin 15–30 sekuntia. Vaikka samankaltaisia oireita voidaan kokea esimerkiksi sydäninfarktin yhteydessä, suu- ja leukakirurgi Lohi toteaa, että kylmän ruoan tai juoman nauttimisen jälkeinen lyhytaikainen päänsärky on todennäköisesti hyvänlaatuista heijastekipua.

Jäätelöpäänsäryn lievittämiseen ja ennaltaehkäisyyn löytyy kaksi yksinkertaista vinkkiä.

– Kannattaa jättää jääkylmät ruoat ja juomat nauttimatta tai vaihtoehtoisesti pitää kylmää suussa hetken kauemmin ennen nielaisemista, ohjeistaa Lohi.

Kiistelty ilmiö

Jäätelöpäänsärkyä on tutkittu vähän eikä ilmiön yleisyydestä ei ole selvyyttä.

– Nuorten keskuudessa toteutetun laajan tutkimuksen mukaan lähes joka toisella vastaajalla ilmeni jäätelöpäänsäryn oireita, kertoo Lohi.

Tutkimuksissa on myös spekuloitu jäätelöpäänsäryn yhteyttä pidempiaikaiseen päänsärkyyn, kuten migreeniin. Jäätelöpäänsäryn aiheuttamasta migreenistä ei ole Lohen mukaan toistaiseksi kuitenkaan löydetty todistusaineistoa.

Maija Kopola / Yle