1. yle.fi
  2. Uutiset

Herättäjäjuhlat valmiina Lapualla – aattoseuroihin odotetaan jo tuhansia

Sää kääntyi lopulta suosiolliseksi ja Herättäjäjuhlat on valmiina ottamaan vieraat vastaan Lapualla. Pääsihteeri Paula Pääkkönen sanoo, että rukoukset on kuultu parin päivän sateiden jälkeen. Vieraita odotetaan varovaisten arvioiden mukaan 30 000 ja tänäänkin jo tuhansia.

Kotimaan uutiset
Ihmisiä istumassa penkkiriveillä nurmikentällä.
Herättäjäjuhlien talkooseurat Lapualla.Jukka Kontkanen

Lapuan Herättäjäjuhlilla on kaikki valmiina. Enää odotellaan, että sää suosii ja väkeä saapuu alueelle viikonlopun aikana paljon.

– Varovainen arvio on 25 000–30 000 vierasta, kertoo juhlatoimikunnan pääsihteeri Paula Pääkköinen.

Jo tämäniltaisiin aattoseuroihin odotetaan väkeä kahdesta kolmeen tuhanteen. Aattoseurat alkavat kello 18.

– Olemme valtavan kiitollisia kahden sateisen päivän jälkeen. Rukouksemme on kuultu ja on luvattu hyvää ilmaa. Aurinko paistaa ja tunnelma on korkealla, Pääkkönen kuvaa.

Juhlavieraita on tulossa ympäri Suomen, mutta erityisesti Pohjanmaalta ja Savosta.

– Nämä ovat niitä herännäisyyden sydänalueita, joten Itä-Suomesta ja ympäristöstä tulee paljon väkeä. Mutta toki tulee myös Keski-Pohjanmaalta ja etelästä, pääsihteeri enteilee.

Vaikka ihmisä on liikkeellä paljon, kaikille on kuitenkin järjestynyt majoitus. Pääkkösen mukaan petipaikkoja myös löytyy yhä, muun muassa kotimajoituksesta ja kouluista. Osa vieraista tosin joutuu matkaamaan yöksi jopa Vaasaan saakka.

Liikenteeseen tiedossa ruuhkaa

Herättäjäjuhlat näkyvät myös liikenteessä ja ruuhkia voi syntyä.

– Tiestö on tehty normaaliliikenteelle ja kun liikennemäärät nousevat merkittävästi, saa tietysti varautua siihen, että joutuu hiukan odottelemaan. Nopeudet tapahtuman lähimaastossa ovat matalia, arvelee Herättäjäjuhlien liikennetoimikunnan puheenjohtaja Mikko Ulvinen.

Ulvinen kehuu tapahtumapaikkaa kävijän kannalta toimivaksi.

– Pysäköintialueet ovat erittäin lähellä ja helposti saavutettavissa. Henkilöautoille on pienen kävelymatkan päässä varattu noin 13 hehtaaria, karavaanarialuetta sen vieressä on noin 3 hehtaaria. Invapysäköintialue on puolestaan aivan juhla-alueen vieressä, Ulvinen sanoo.

Alueelle odotetaan noin kolmeasataa asuntoautoa.

Mikko Ulvinen muistuttaa, että jouhevan liikenteen varmistamiseksi kannattaa seurata liikenneopasteita. Myös maltti ja rauhallinen ajonopeus varmistavat liikenteen sujuvuutta.

– Meillä on liikenteenohjaajat valmiina ottamaan lähialueen risteykset käsiohjaukseen. Niin kauan kuin ei ole jonoja, pidetään liikennevalot päällä normaalisti. Mutta jos jonoja tulee, keltaliiviset ihmiset astuvat risteykseen ja laittavat valot vilkulle tai kokonaan pimeäksi ja ottavat risteyksen käsiohjaukseensa, Ulvinen sanoo.

Lue seuraavaksi