1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Taistelut jatkuvat Ukrainassa – Venäjä sanoo Ukrainan ampuneen raja-asemaa

Ukrainan tykistön kranaattien kerrotaan vaurioittaneen Venäjän raja-asemaa. Diplomaattiset ponnistelut neuvottelujen aloitamiseksi tiivistyvät. Varovaisia toiveita on ilmassa.

Ulkomaat
Ukrainan joukkoja matkalla terrorismin vastaiseen operaation Donetskin pohjoispuolelle 3. heinäkuuta 2014
Ukrainan joukkoja matkalla terrorismin vastaiseen operaation Donetskin pohjoispuolelle 3. heinäkuuta 2014Genya Savilov / AFP / Lehtikuva

Rajut taistelut jatkuvat Ukrainan itäosissa huolimatta diplomaattisista ponnistuksista sotatoimien lopettamiseksi. Ukrainan tykistön kerrotaan ampuvan jatkuvasti Venäjä-mielisten separatistien tukikohtiin mm. Luganskissa, Donetskissa ja Kramatorskissa.

Venäläiset tiedotusvälineet kertovat Ukrainan armeijan tulittaneen myös Venäjän raja-asemaa. Tykistön kranaattien kerrotaan vaurioittaneen Novoshaktinskin raja-asemaa torstain-vastaisena yönä. Kukaan ei loukkaantunut, sillä asema oli suljettu taistelujen muodostaman vaaran takia.

Venäjä on sulkenut useita raja-asemiaan, kun taistelut ovat siirtyneet lähelle, kertoo uutistoimisto Ria-Novosti.

Ranska ja Saksa painostavat Putinia

Kiihkeä diplomatia konfliktin ratkaisemiseksi on käynnissä. Tänään torstaina Ranskan presidentti Francois Hollande ja Saksan liittokansleri Angela Merkel keskustelivat Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa ja vetosivat tähän, jotta hän painostaisi separatistit neuvotteluihin Ukrainan johdon kanssa.

Putin oli ilmaissut huolensa Ukrainan sotatoimien aiheuttamasta pakolaisongelmasta ja humanitaarisesta kärsimyksestä.

Merkelin ja Hollanden on määrä keskustella Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon kanssa myöhemmin torstaina.

Separatistit ovat ilmoittaneet, että he voivat ottaa osaa neuvotteluihin, jos aloite tulee Venäjältä ja Ety-järjestöltä.

Venäläisen RIA-Novosti-uutistoimiston nimettömien lähteiden mukaan separatistijohtajien ja Ukrainan välinen tapaaminen voisi toteutua huomenna perjantaina. Ukrainaa edustaisi entinen presidentti Leonid Kutshma.

Lähteet: Reuters, AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi