1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Verottaja hävisi KHO:ssa yritysten siirtohinnoittelukiistan

Verottajalla ja yrityksillä on ollut kiistaa useammassa maassa toimivien yritysten keskinäisten lainojen verokohtelusta. Useat yritykset ovat hakeneet oikaisua verottajan kantaan.

talous
Kuvassa verohallinnon logo
Heini Holopainen / Yle

Verottaja on hävinnyt yritysten sisäisten lainojen verottamista koskevan kiistan korkeimmassa hallinto-oikeudessa KHO:ssa. Verottaja voi tuoreen päätöksen myötä joutua perumaan jopa satojen miljoonien eurojen verovaateet, jotka se osoittanut yrityksille. KHO antoi päätöksensä torstaina.

Verottaja on tehnyt parin viime vuoden aikana hartiavoimin töitä ns. siirtohinnoittelun parissa. KHO:n päätöksen vuoksi vähintään osa tuosta työstä näyttäisi valuvan hukkaan.

– Korkein hallinto-oikeus on ottanut erittäin selkeästi kantaa siihen missä menevät siirtohinnoittelusäännöksen tulkinnan rajat ja luonnollisesti verohallinto noudattaa tätä linjausta jatkossa, sanoo verohallituksen johtava veroasiantuntija Jari Salokoski.

Salokosken mukaan nyt tehtyyn rajaukseen liittyviä juttuja on ollut käsittelyssä, mutta niissä ei ole ehditty maksuunpanovaiheeseen asti ja verohallinnon on sikäli helppo jatkaa toimintaa KHO:n linjauksen pohjalta.

Suuren konsulttitalon KPMG:n veroasioista vastaava johtaja Timo Torkkel pitää KHO:n päätöstä yhtenä merkittävimmistä, ellei peräti merkittävimpänä vuoden 2014 verolinjauksena.

Päätöksen taustalla on niiden yritysten verotus, joilla on toimintaa sekä Suomessa että ulkomailla. Päätöksen esimerkkinä voisi käyttää yhtiötä, jossa konsernin ulkomailla toimiva emoyhtiö lainaa rahaa suomalaiselle tytäryhtiölleen.

Yritys itse tulkitsee oman konsernin sisällä myönnetyn lainan korot vähennyskelpoiseksi verotuksessa. Verottaja on nähnyt asian täysin toisin.

Timo Torkkelin mukaan verottaja joutuu nyt muuttamaan näkemystään, koska parin viime vuoden aikana verotuskäytäntö on ollut toinen kuin KHO:n päätös.

– Veronsaaja (eli verottaja) joutuu päätöksen myötä uudelleen harkitsemaan kantansa, hän arvioi.

Energiayhtiö Fortumilla on meneillään verottajan kanssa siirtohintoihin liittyvä riita kaikkiaan 136 miljoonan euron veroista. Fortumin verojohtaja Reijo Salo uskoo veropäätöksen nyt muuttuvan.

– Odotamme, että meidän oikaisupyyntö hyväksytään tällä perusteella. KHO ratkaisi kaikki ne periaatteelliset kysymykset, joita mekin olemme esittäneet. Mielestäni päätös on yksiselitteinen, Salo huomautti.

Lue seuraavaksi