1. yle.fi
  2. Uutiset

Fingerpori-hahmoista syntyy nyt noloja potretteja

Suositun Fingerpori-sarjakuvan hahmot esittäytyvät ensi kertaa myös maalauksissa. Helsinkiläisgalleriassa nähdään sarjakuvataiteilija Pertti Jarlan näyttely, jossa on mukana Fingerpori-aiheisia akryylitöitä.

kulttuuri
Pertti Jarla
Yle

Helsingin Vallilassa sijaitsevassa Kustom Kulture -galleriakaupassa ollaan työn touhussa. Omistaja Marco "Platu" Planting ja taiteilija Pertti Jarla kehystävät teoksia ja mallaavat niitä seinälle. Galleriatila ei ole kovin suuri eikä kovin perinteinenkään, mutta juuri näiden seikkojen takia Pertti Jarla valitsi paikan näyttelylleen.

– Minulla oli paljon pienempi kynnys tulla pieneen galleriaan, ja tämä on myös fyysisesti lähellä kotiani. Täällä on viihtyisää: jos olisi sellaiset valkeat seinät ja iso galleria, niin en olisi uskaltanut tulla, Jarla kiteyttää.

– Kyllä ensimmäinen kerta on aina iso kynnys. En ajattele siten, että kyllähän minun kuviani pitää olla näkyvillä joka paikassa.

Liikenteellisiä vitsejä

Jarlan näyttely keskittyy auto-, moottoripyörä- ja tatuointitematiikkaan, jota löytyy_ Fingerpori_-sarjastakin kohtuullisen tiuhaan.

– Autot ja moottoripyörät kiinnostavat minua visuaalisesti yllättävän paljon kun ottaa huomioon, etten ole omistanut autoa 20 vuoteen. Liikenteestäkin saa sitä paitsi vitsejä aikaan, liikenne herättää suuria tunteita. Minussa liikenne tosin herättää lähinnä kauhua, pelkoa ja epävarmuutta. Viimeksi eilen fillarini takaratas leikkasi kiinni keskellä tietä, jota olin ylittämässä.

Nolosti prätkäilevä Heimo Vesa

Jarla tuo nyt myös ensimmäistä kertaa julkisuuteen Fingerpori-maalauksiaan, joita hän kutsuu noloiksi potreteiksi. Ensimmäisten maalausten aiheina ovat prätkäilevä Heimo Vesa ja Rivo-Riitta, jolta löytyy myös tatuointi. Ideana on, että maalausten kohteet häpeilevät niitä. Potretit noudattavat tuttua Fingerpori-estetiikkaa.

– Olen käyttänyt näissä maalauksissa akryylivärejä, koska niiden kanssa on helppo työskennellä: voi ihan vielä viime tingassa lisätä yksityiskohtia koska akryyli kuivuu niin nopeasti. Ja siitä saa tuollaisia melko kirkkaita värejä, jotka sopivat hyvin sarjakuvalliseen meininkiin.

Sarjakuvataiteen historiassa maalaavat piirtäjät eivät ole täysin tuntematon ilmiö.

– Carl Barkshan teki sellaisia aika hintavia ankkamaalauksia. En tiedä olisiko (Viiviä ja Wagneria piirtävä) Juba ryhtynyt koskaan tekemään Viivi ja Wagner -maalauksia ilman Barksia. Itse taas rohkaistuin maalaamaan Juban esimerkin myötä.

Samoja polkuja pitkin

Jo vuodesta 2007 lukijoita viihdyttänyttä, puujalkavitseillä ja kaksimielisellä verbalistiikalla leikittelevää Fingerporia on käännetty myös muille kielille. Tänä vuonna siitä tehdään englanninkielistä kokoelmaa. Tekoprosessia taas leimaa edelleen yhteisöllisys, eli aiheita strippeihin tulee lukijoilta.

– Fingerporin tekoprosessi on todellakin yhä enemmän yhteisöllinen kun meikäläinen laiskistuu ja lukijoilta tulee kuitenkin niin hyviä ideoita, että en tohdi olla käyttämättä niitä.

– En ole tuomassa Fingerporiin lähiaikoina uusia ulottuvuuksia. Se varmaan aika tahattomasti muuttuu vuosien mittaan, joko parempaan tai huonompaan suuntaan.

Lue seuraavaksi