1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Rikosseuraamuslaitos: Psyykkisesti oireilevia vankeja ei välttämättä ole aiempaa enemmän

Vankiloiden turvallisuus ei ole huonontunut, arvioi Etelä-Suomen arviointikeskuksen johtaja Annamari Räisänen Rikosseuraamuslaitokselta. Viime vuoden kurinpitotoimista kahdeksan prosenttia johtui väkivaltakäytöksestä.

Kotimaan uutiset
Annamari Räisänen

Tilastotiedon perusteella psyykkisesti oireilevia vankeja ei ole vankiloissa aiempaa enemmän, sanoo Rikosseuraamuslaitoksen Etelä-Suomen arviointikeskuksen johtaja Annamari Räisänen.

Räisänen kommentoi aihetta Ylen Päivän kasvo -haastattelussa torstaina.

Hän viittasi kommentillaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessorin, Psykiatrisen vankisairaalan vastaavan ylilääkärin Hannu Lauerman tietoon siitä, että vankiloissa olisi istumassa psykoosin vallassa teon tehneitä, jopa kroonisia potilaita.

– Tiedämme tutkimusten valossa, että vangeilla on varsin usein problemaattista päihteiden käyttöä ja toki siitä seuraa psyykkistä oirehtimista. Myös persoonallisuushäiriöitä on vangeilla huomattavasti valtaväestöä enemmän, Räisänen toteaa.

– Varsinaista psykoottista käyttäytymistä ei vangeilla välttämättä ole sen enempää kuin väestöllä keskimäärin. Meillä ei ole tilastollista näyttöä siitä, että vankiloissa olisi psyykkisesti oirehtivia aikaisempaa enemmän.

Tietoa kerätään rekistereistä

Räisänen sanoo, että vankeusrangaistusta tullaan suorittamaan kahta tietä: siviilistä tai tutkintavankeudesta. Hänen mukaansa arviointikeskuksilla on näissä tilanteissa vaihtelevasti tietoa problematiikasta, jota tuomittujen elämään kuuluu.

Kun vanki tulee vankilaan siviilistä, arviointikeskus päättää vangin sijoittamisesta rekisteritietojen ja muiden viranomaistietojen perusteella, Räisänen kertoo.

Yle uutisoi torstaina, että mielentilatutkimusten teettäminen on vähentynyt alle puoleen muutamassa vuosikymmenessä. Tämä ei Lauerman mukaan tarkoittanut mielenterveysongelmaisten määrän romahtamista – he päätyvät nyt vain tavalliseen vankilaan.

– Rikosseuraamuslaitoksen tilastojen valossa ei voida sanoa, että vankiloiden turvallisuus olisi huonontunut, sanoo Räisänen.

– Ilmapiiritutkimuksessa myös vangit ovat olleet sitä mieltä, että pääsääntöisesti rangaistuksen suorittaminen on turvallista. Viime vuoden tilastoissa vain noin kahdeksan prosenttia kurinpitotoimista johtui väkivaltakäyttäytymisestä, hän kertoo.

Lue seuraavaksi