Festarijuomista tulkintasoppaa

Sosiaali- ja terveysministeriö lukee alkoholilakia täysin toisella tavalla kuin ylikomisario Hans Snellman Pohjanmaan poliisissa. Sosiaali- ja terveysministeriössä pidetään yksiselitteisen selvänä, että festarikansa ei saa nauttia missään tilanteessa juhla-alueella omia alkoholijuomia. Poliisin tulkinnan mukaan tämä olisi joissakin tilanteissa mahdollista.

Kotimaa

Johtaja Kari Paaso sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo, että laki kieltää yksiselitteisesti omien alkoholijuomien nauttimisen julkisissa tilaisuuksissa.

– Tässä on kyse sisälukutaidosta. Alkoholilain 58 pykälässä todetaan selkeästi, että omien alkoholijuomien nauttiminen julkisissa tilaisuuksissa on kielletty. Se on kielletty myös paikoissa, jotka ovat anniskelualuetta tai joissa myydään ruokaa tai muita virvokkeita, Kari Paaso luettelee. Hän toteaa vielä, että yhdenkin ehdon täyttyminen laukaisee kiellon.

Hänen mukaansa laki on varsin yksiselitteinen, ja Paaso lisää, että festaritilaisuudet täyttävät hyvin nuo omien juomien nauttimisen kieltävät ehdot.

Ministeriö ei hänen mukaansa kommentoi paikallisen poliisin tulkintoja.

Keskustelu juhla-alueilla sallituista ja kielletyistä juomista alkoi, kun Porin Jazz -tapahtuma päätti kieltää myös alkoholittomien nesteiden tuonnin juhla-alueelle. Myöhemmin torstaina päätös kumottiin ja nyt alkoholittomia juomia voi tuoda alueelle.

Sosiaali- ja terveysministeriö muistutti omalla tiedotteellaan, että vuodesta 1932 alkoholilaki on kieltänyt omien alkoholijuomien nauttimisen julkisissa tilaisuuksissa tai paikoissa, joissa myös myydään ruokaa ja virvokkeita. Viime kesänä Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolta Valviralta pyydettiin tulkintaohjetta tästä lainkohdasta, koska paikallispoliisi ei ollut puuttunut omien juomien nauttimiseen yksittäisillä kesäfestivaaleilla.

Laista ei voida poiketa paikallisesti. Ministeriön mukaan suurin osa festivaaleista on jo aikaisemmin linjannut, että tapahtumassa voi nauttia vain festivaalien anniskelualuelta ostettuja alkoholijuomia.

Laki koskee vain alkoholijuomia.