1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ukrainan uusi puolustusministeri: Voitonparaati Krimillä

Presidentti Petro Porošenko teki torstaina kolme tärkeää nimitystä Ukrainan puolustushallinnossa.

Ulkomaat
Valeri Heleteyja Petro Porošenko
Presidentti Petro Porošenko (oik) nimitti Ukrainan uudeksi puolustusministeriksi Valeri Heleteyn.Yuri Maximov / EPA

Ukrainan uusi puolustusministeri Valeri Heletey lupaa, että armeija liittää Krimin niemimaan uudelleen Ukrainaan. Puheessan parlamentille Heletey vakuutti, että Krimin Sevastopolissa tullaan järjestämään Ukrainan armeijan voitonparaati.

Venäjä liitti Krimin yhteyteensä maaliskuussa järjestetyn kiistellyn kansanäänestyksen jälkeen.

Presidentti Petro Porošenko nimitti Heteleyn tehtävään tänään torstaina. Samalla Ukrainan armeija sai uuden komentajan, kenraaliluutnantti Viktor Muženkon, jolla on ollut keskeinen rooli operaatiossa Itä-Ukrainan kapinallisia vastaan.

Porošenko sanoi parlamentille, että Ukrainan armeijan rakentaminen alkaa nollasta. Hänen mukaansa tuloksena on armeija, joka kykenee taistelemaan ja voittamaan.

Kiovan hallitus on taistellut Itä-Ukrainan Venäjä-mielisiä separatisteja vastaan huhtikuusta lähtien. Yli 400 ihmistä on kuollut taisteluissa ilman että armeija olisi saanut selvää yliotetta.

Porošenkon kolmas tärkeä nimitys oli Juri Kosjukin nimittäminen presidentinhallintoon vastaamaan puolustusasioista. Kosjukin on maataloudella rikastunut liikemies ja yksi Ukrainan rikkaimmista ihmisistä. Samalla Porošenko lupasi, että armeija puhdistetaan korruptiosta.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi