USA silpaisisi siekailematta Iranin uraanin rikastamisesta

Historiallisissa ydinneuvotteluissa yritetään viime hetken ratkaisua. Iranin ulkoministeri päivitti Facebookiin kylmän totuuden lähtökohdista: luvassa on niin mutkikkaita päätöksiä, ettei lopputulosta voi ennustaa.

Ulkomaat

Yhdysvallat ajaa Iranin uraanin rikastamiseen huomattavaa kapasiteetin leikkausta – vain murto-osaan nykyisestä. Vastineeksi Iraniin kohdistuvia talouspakotteita alettaisiin portaittain höllentää. Yhdysvaltain neuvotteluasemista kertoi nimettömänä haastateltu korkean tason viranomainen uutistoimisto Reutersille ja AFP:lle.

Iran ja kuusi YK:n turvallisuusneuvoston jäsenmaata yrittävät vielä loppumetreillä päästä ydinneuvotteluissa sopuun ennen takarajaa. Väliaikaiseksi tarkoitettu ratkaisu raukeaa 20. heinäkuuta.

Iranin ulkoministeri ei osannut Facebook-kirjoituksessaan arvioida, miten käy.

– Ottaen huomioon, miten mutkikkaita ja toisiinsa liittyviä monet kysymykset ovat kattavaa ratkaisua sovittaessa, on erittäin hankalaa ennustaa neuvottelun lopputulosta, ulkoministeri Mohammad Javad Zarif kirjoittaa.

Zarif sanoi toisaalla, ranskalaisen sanomalehden Le Monden haastattelussa, että osalla vastapuolen neuvottelijoista on "harhaluuloja".

Ranska, Britannia, Yhdysvallat, Kiina, Venäjä ja Saksa haluavat alentaa Iranin kapasiteettia uraanin rikastamisessa, jotta Iran ei voisi rakentaa ydinaseita. Yhdysvaltalaislähteiden mukaan kapasiteetin pitäisi olla "hyvin rajalliset" ja vain "murto-osa" nykyisestä.

Iran puolestaan katsoo, ettei se voi kääntää kelkkaa, vaan sen on jatkettava ydinohjelmaansa pyörittääkseen lukuisia rakennettavia voimalaitoksia.

Teoriassa heinäkuun 20. päivän takarajaa voisi venyttää puolella vuodella. Monet asiantuntijat uskovat, että takarajan hilaaminen on jo neuvottelupöydällä.

Lähteet: Reuters, AFP