Lähteet: Iran höllentää vaatimuksiaan ydinneuvotteluissa

Historiallisissa ydinneuvotteluissa yritetään viime hetken ratkaisua. Länsidiplomaattien mukaan Iran olisi osoittanut, että se voi hyväksyä leikkaukset uraanin rikastamisen kapasiteettiin.

Ulkomaat

Yhdysvallat ajaa Iranin uraanin rikastamiseen huomattavaa kapasiteetin leikkausta – vain murto-osaan nykyisestä. Vastineeksi Iraniin kohdistuvia talouspakotteita alettaisiin portaittain höllentää. Yhdysvaltain neuvotteluasemista kertoi nimettömänä haastateltu korkean tason viranomainen uutistoimisto Reutersille ja AFP:lle.

Iran ja kuusi YK:n turvallisuusneuvoston jäsenmaata yrittävät vielä loppumetreillä päästä ydinneuvotteluissa sopuun ennen takarajaa. Väliaikaiseksi tarkoitettu ratkaisu raukeaa 20. heinäkuuta.

Iranin ulkoministeri ei osannut Facebook-kirjoituksessaan arvioida, miten kaksiviikkoisissa neuvotteluissa käy.

– Ottaen huomioon, miten mutkikkaita ja toisiinsa liittyviä monet kysymykset ovat kattavaa ratkaisua sovittaessa, on erittäin hankalaa ennustaa neuvottelun lopputulosta, ulkoministeri Mohammad Javad Zarif kirjoittaa.

Reutersin nimettömänä haastattelemat länsidiplomaatit kuitenkin kertovat, että Iran näyttäisi höllentävän omia vaatimuksiaan 50 000:sta rikastamiseen tarkoitetusta sentrifugista. Se olisi valmis jonkinasteisiin kapasiteetin leikkauksiin, lähteet sanovat.

Zarif sanoi toisaalla, ranskalaisen sanomalehden Le Monden haastattelussa, että osalla vastapuolen neuvottelijoista on "harhaluuloja".

"Vähintään 50 000, ei 49 999"

Ranska, Britannia, Yhdysvallat, Kiina, Venäjä ja Saksa haluavat alentaa Iranin kapasiteettia uraanin rikastamisessa, jotta Iran ei voisi rakentaa ydinaseita. Yhdysvaltalaislähteiden mukaan kapasiteetin pitäisi olla "hyvin rajalliset" ja vain "murto-osa" nykyisestä.

Iran puolestaan katsoo, ettei se voi kääntää kelkkaa, vaan sen on jatkettava ja kehitettävä ydinohjelmaansa pyörittääkseen lukuisia rakennettavia voimalaitoksia.

Vielä keskiviikkona Iranin viranomaiset olivat pysyneet vaatimuksessaan lujasti, ainakin julkisuudessa.

– Iran tarvitsee vähintään 50 000 sentrifugia, ei 49 999:ää, sanoi Reutersille nimettömänä kommentoinut iranilaisneuvottelija.

– Toinen osapuoli puhuu joistakin tuhansista, mitä Iran ei voi hyväksyä.

Tällä haavaa Iranilla on lähes 20 000 sentrifugia, joista noin puolet on toiminnassa. Määrän pitäisi länsineuvottelijoiden mielestä olla nykyistäkin vähemmän, jotta Iran ei voisi nopealla päätöksellä rikastaa uraania ydinpommiin. Iran puolestaan on toistuvasti kiistänyt länsimaiden epäilyt ydinaseen havittelusta ja vakuuttaa ydinohjelmansa rauhanomaisuutta.

– Kuten olemme sanoneet, olemme valmiit takaamaan, ettemme tavoittele pommeja, sanoi toinen nimetön Iranin viranomainen Reutersille.

– Olemme näyttäneet hyvän tahtomme, mutta emme anna periksi oikeuksiamme loukkaaville vaatimuksille.

Teoriassa heinäkuun 20. päivän takarajaa voisi venyttää puolella vuodella. Monet asiantuntijat uskovat, että takarajan hilaaminen on jo neuvottelupöydällä.

Lähteet: Reuters, AFP