Läntisen Afrikan ebola-epidemia voi kestää kuukausia

Ebola-virus on levinnyt läntisessä Afrikassa laajemmalle kuin koskaan ennen. Ebolaan on kuollut viime kuukausina yli 450 ihmistä ja tartunnan saaneiden määrä kasvaa jatkuvasti.

Liberialaismiehet lastasivat autoon ebola-virukselta suojaavia varusteita ja koulutusmateriaalia huhtikuussa 2014. Kuva: Ahmed Jallanzo / EPA

Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että historian pahin ebola-epidemia aiheuttaa lukuisia kuolemia läntisessä Afrikassa vähintään kuukausien ajan. WHO ja alueen terveysministerit ovat kokoontuneet hätäkokoukseen pohtimaan keinoja taudin nujertamiseksi. Virus on levinnyt läntisessä Afrikassa laajemmalle kuin koskaan.

– Todella toivon, että lähiviikkoina näemme käänteen, jossa tapaukset alkavat vähentyä, sanoi Keiji Fukuda, WHO:n terveysturvan apulaispääsihteeri.

Sairastuneita arvioidaan olevan lähes 800. Kuolemantapauksia on ollut 467.

Viruksen arvioidaan tappavan yhdeksän kymmenestä sairastuneesta. Lääkettä tai rokotetta ei ole.

Hätäkokouksessa esitettiin, että alueen köyhät valtiot tarvitsevat rahaa perushoidon tarjoamiseen ja suojavarusteisiin. Suurin haaste on kuitenkin saada ihmiset mukaan taisteluun tautia vastaan.

Liberian terveysministerin Bernice Dahnin mukaan suurimpia haasteita ovat kiistäminen, pelko ja paniikki. Omaiset saattavat piilotella sairastuneita ja hoitoon kerran hakeutuneet paeta eristetyistä hoitolaitoksista.

Tauti myös leviää hautajaisissa. Perinteisesti ruumiit pestään, mutta ebolaan kuollut tulisi haudata koskematta ruumiiseen, suojavaatteissa.

Ebola on levinnyt läntisessä Afrikassa kiihtyvää tahtia sen jälkeen, kun ensimmäiset tapaukset löydettiin tammikuussa. Atlantin rannikolla sijaitsevassa Guineassa ebolaan on nyt kuollut jo yli 300 ihmistä, naapurimaissa Liberiassa ja Sierra Leonessa noin 150.