Lappeenrannassa maan kallein kiinteistönvälitys

Lappeenrannassa sekä osakehuoneistojen että omakotitalojen välittäminen on maan kalleinta. Verailussa käytetyt listahinnat toteutuvat kuitenkin harvoin.

Välityspalkkio (Asuntokauppa)
Myynnissä oleva omakotitalo.
Yle

Kiinteistönvälityshinnat ovat Lappeenrannassa Suomen kalleimmat. Vertailun tehneen Effortia Oy:n mukaan syynä tähän voivat olla kiinteistönvälittäjien vähäinen määrä kaupungin asukaslukuun verrattuna sekä mahdollisesti myös venäläisasiakkaat.

Kiinteistönvälitys on Lappeenrannassa kalleinta niin asunto-osakkeiden kuin omakotitalojenkin osalta. Vertailussa oli mukana 200 paikkakuntaa.

Lappeenrannassa kiinteistövälityspalkkiot ovat osakehuoneistoista keskimäärin 4,55 prosenttia ja omakotitaloista 4,6 prosenttia. Esimerkiksi Oulussa asunto-osakkeen välityspalkkiot ovat maan halvimmat eli 3,75 prosenttia. Kuopiossa puolestaan omakotitalon välityspalkkiot ovat valtakunnan huokeimmat eli keskimäärin 3,83 prosenttia.

Listahinta kertoo harvoin koko totuutta

Effortia Oy tekee kuluttajille maksutonta kiinteistönvälityksen hintavertailua. Vertailu on tehty kiinteistövälittäjien ilmoittamien listahintojen mukaan. Ilmoitettu hinta tosin toteutuu harvoin.

Ainahan niissä hinnoissa on neuvotteluvara

Keijo Mentula

– Harvoin välityspalkkioissa päästään niihin listahintoihin. Kilpailu kyllä pitää huolen siitä, että välityspalkkiot pysyvät kurissa, kerrotaan Karjalan Kiinteistövälityksestä.

– Ainahan niissä hinnoissa on neuvotteluvara. En usko, että Lappeenrannassakaan kenelläkään on varaa myydä ylisuurilla palkkioilla, sanoo Asunto- ja Kiinteistökauppa Kodin Onnin yrittäjä Keijo Mentula.

Välityspalkkion suuruuteen vaikuttaa välitettävän kiinteistön vetovoimaisus. Keskusta-asunnosta, jonka voi olettaa käyvän nopeasti kaupaksi välityspalkkio on neuvoteltavissa pienemmäksi kuin vaikeammin myytävän kohteen.