Tutkimus: Hedelmät ja kasvikset pienentävät monen syövän vaaraa

Tulokset vahvistavat käsitystä kasvis- ja hedelmäpainotteisen ruokavalion terveellisyydestä.

terveys
Banaaneja kaupan hedelmätiskillä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Kasviksia, hedelmiä ja muutenkin kuitupitoista ruokaa suosivat saattavat säästyä syövältä muita todennäköisemmin. Yhteys koskee ainakin viittä eri syöpätyyppiä, osoittaa Oxfordin yliopiston tutkimus.

Tutkimus perustuu yli 500 000 potilaan terveystietoihin kymmenestä eri maasta, ja sen tulosten perusteella hedelmien syöminen voi ehkäistä ylemmän ruoansulatuselimistön syöpiä, paksu- ja peräsuolisyöpää ja mahdollisesti keuhkosyöpää.

Kasviksia paljon nauttivat välttyvät muita todennäköisemmin paksu- ja peräsuolisyövältä. Ruokavalion runsas kuitupitoisuus liittyy pienempään suolisyövän vaaraan, mutta myös vähäisempään riskiin sairastua maksasyöpään. Kuidun osalta yhteys luultavasti selittyy pitkälti kasviksilla ja hedelmillä, sillä ne sisältävät paljon kuituja.

Tutkimustulokset vahvistavat käsitystä kasvis- ja hedelmäpainotteisen ruokavalion terveellisyydestä.

Syöpäriskiinsä voi ruokavalion lisäksi vaikuttaa monilla muilla elintavoilla. Etenkin tupakoinnin välttäminen, kohtuus alkoholin käytössä sekä riittävä liikunta pienentävät monien syöpien vaaraa.

Tutkimus on julkaistu American Journal of Clinical Nutrition (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim