1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

"Pääsee elämään itse sitä elämää" – lapinlahtelaiset loivat keskiaikatapahtuman Savoon

Suomeen on tullut uusi keskiaikatapahtuma. Lapinlahdella järjestetään sunnuntaina ilmaistapahtuma, jossa keskiaikaan pääsee heittäytymään monin tavoin. Paikalle tulevien toivotaan eläytyvän tunnelmaan pukeutumalla ajan henkeen, mutta uteliaat päästetään paikalle farkuissakin.

ilmiöt
Lapinladen keskiaikatapahtuman järjestäjät
Toni Pitkänen / Yle

Luuttumusiikkia, miekkailunäytöksiä, käsityökauppiaita. Muun muassa tällaisilla elementeillä luodaan tunnelmaa keskiaikatapahtumaan.

Keskiaikatapahtumia on järjestetty jo useita vuosia eteläisessä Suomessa, mutta nyt sellaisen ovat ideoineet myös Pohjois-Savoon aktiiviset lapinlahtelaisnuoret. Sunnuntaina Lapinlahdella, Luova Puu -ateljee-gallerian pihapiirissä tarjotaan myös kurssit muinaisjoogassa ja keskiaikaisessa tanssissa.

Järjestäjät uskovat keskiaikaharrastuksen olevan yhä pinnalla.

– On esimerkiksi paljon nuoria, jotka harrastavat larppausta eli liveroolipelejä ja muuta. Ihmiset haluavat ottaa vanhoja perinteitä uudestaan esiin, toteaa Hannah Weisenberg.

Käsinkosketeltavaan keskiaikaan

Keskiaikatapahtumassa tärkeää on etenkin se, että niissä on mahdollisuus eläytyä ja osallistua pelkän sivustaseuraamisen sijaan.

– Nuorilla varsinkin on halu mennä sinne myöskin tietokonemaailmasta, missä pelataan näitä pelejä. Tällaisina keskiaikatapahtumapäivinä pääsee elämään itse sitä elämää, kertoo niin ikään tapahtumaa järjestämässä oleva Päivi "Päivänsäde" Nissinen.

Lapinlahden keskiaikatapahtuman järjestäjät kannustavat tulijoita pukeutumaan keskiajan tyyliin tunnelman vuoksi, mutta tavallisissa vaatteissa paikalle tulevia ei silti käännytetä pois.

– Tänne saa lähteä ihan vain katselemaankin, Hannah Weisenberg sanoo.

Tapahtumaan on joka tapauksessa tulossa hyvinkin pitkälle teeman mukaisesti varustautunutta väkeä. Paikalle on saapumassa jo etukäteen yksi telttakunta, joka kiertää samantyylisiä tapahtumia muualla Suomessa.

– He tulevat paikalle viikinkiajan telttoineen ja pystykangaspuineen. Kun tämä tapahtuma vakiintuu ja kasvaa, mukaan saadaan toivottavasti vielä enemmän heitä, jotka majoittuvat tänne ja elävät koko viikonlopun tässä ajassa, Nissinen selittää.

Ensi vuonna uudestaan?

Ensimmäinen keskiaikatapahtuma toteutetaan Lapinlahdella pitkälti talkoovoimin ja suurin osa esiintyjistä sekä kauppiaista tulee lähialueilta. Järjestäjät haluaisivat tapahtuman vakiintuvan.

– Toivon mukaan sitten myöhemmin saadaan vaikkapa kunta mukaan ja muutakin rajoitusta, jotta saisimme tämän kasvamaan ja laajentumaan pikkuhiljaa vaikka koko kylän alueelle, Nissinen visioi innokkaasti.

Lue seuraavaksi