Yhteisöllisyyttä ja suunsoittoa - Puskaradiosta tuli nettihitti

Vuosi sitten perheenäiti Tiina Mansikka pohti ystävänsä kanssa, mistä saisi vinkkejä nopeasti ja vaivattomasti Oulun alueen palveluista sekä lähiseudulla järjestettävistä tapahtumista. Yhteiseen tarpeeseen perustettiin Puskaradio-ryhmä, johon kuuluu nyt lähes joka kymmenes oululainen.

internet
Facebookissa toimiva Puskaradio tietää oululaisten tapahtumat
Puskaradio tietää, mitä oululaisten pitää tietää.Yle

”Mihin kannattaa mennä tulevana viikonloppuna? Oletko nähnyt kuvan varastettua pyörää? Puhelimeni kastui – mikä avuksi? Onko kokemuksia e-reseptin uusimisesta?”

Oulun Puskaradion Facebook-ryhmä täyttyy joka päivä uusista kysymyksistä, joihin etsitään vastauksia jäsenten joukosta. Keskustelu käy kuumana, ja ryhmässä julkaistaan päivittäin satoja kommentteja.

Ainoa keskustelua rajoittava tekijä on, että aiheiden tulee liittyä jollain tavalla Oulun alueeseen tai oululaisia kiinnostaviin asioihin.

Arvokas tietolähde

Kevään aikana räjähdysmäisesti kasvaneeseen Facebook-ryhmään on kokoontunut jo yli 14 000 käyttäjää. Luku tarkoittaa sitä, että arviolta joka kymmenes yli 13-vuotias oululainen on Puskaradion jäsen. Yhteisöön liittyi parhaimmillaan toukokuun aikana yli 5 000 uutta jäsentä, ja kasvu jatkuu satojen jäsenten viikkovauhdilla.

Ryhmän jäsenten erilaiset taustat ovat Puskaradion rikkaus. Nuorimmat ryhmän jäsenet ovat juuri Facebookin rekisteröitymisiän saavuttaneita ja vanhimmat eläkeikäisiä. Laajan ikähaitarin lisäksi ihmisiä löytyy eri ammattiryhmistä.

Yhteisön perustajan ja ylläpitäjän Tiina Mansikan mielestä jäsenmäärän kasvu tekee ryhmästä entistä hyödyllisemmän käyttäjilleen.

– Yhteisön ihmisillä on uskomaton määrä tietoa siitä, mitä Oulussa tapahtuu. Mitä enemmän väkeä yhteisöön liittyy, sitä arvokkaampi tietolähde yhteisöstä muodostuu.

Kätevämpi kuin Google?

Puskaradiossa jaettuun tietoon luotetaan, ja ryhmä koetaan ylläpitäjien saaman palautteen mukaan hyödylliseksi jäsenten keskuudessa. Vaikka Puskaradiossa intoudutaan kirjoittamaan välillä kärkkäitäkin kommentteja, keskustelua käydään yleensä positiivisessa hengessä. Tiina Mansikka kuvailee keskustelua hyvin oululaiseksi ja luontevaksi.

– Käyttäjille on tärkeää, että kysymiseen on matala kynnys ja vastauksen saa yleensä nopeasti. Moni jäsen on kommentoinut, että on ihanaa, kun ei tarvitse miettiä uskaltaako kysyä vai ei.

Yhteisöstä löytyy yleensä apua niin nopeasti, että osa jäsenistä luottaa ennemmin Puskaradioon kuin omaan tiedonhakutaitoonsa. Tämä herättää välillä hilpeyttä ryhmäläisten keskuudessa.

– Joskus jäsenet kommentoivat kysyjälle, että olisit löytänyt vastauksen tähän aiheeseen nopeammin Googlesta.

Puskaradiosta poimittua

Puskaradion jäsen kirjoittaa ryhmään olevansa yksin kotona kovassa kuumeessa, ja särkylääkkeet ovat loppu. Jäseniä ilmoittautuu kiikuttamaan voimattomalle kuumeilijalle täydennystä lääkevarastoon. Osa ryhmäläisistä seuraa keskustelua hiljaa ja jännittyneenä – saako ryhmäläinen apua? Lopulta kuumeilija pääsee jatkamaan toipumistaan yhteisöstä löytyneen apulaisen kotiovelle tuomien särkylääkkeiden voimin.

– Puskaradiossa on parasta se, että siinä yhdistyy hyöty ja huvi, hymähtää tyytyväisenä perustaja Tiina Mansikka.

Puskaradiossa saa päteä

Vaikka yhteisössä viestitellään oman nimen ja kuvan sisältävällä Facebook-profiililla, se ei vaikuta Tiina Mansikan mukaan keskusteluaktiivisuuteen tai keskustelun sisältöön. Puskaradiossa uskalletaan puhua asioista avoimesti.

– Puskaradiossa saa päteä, sillä tietämyksestä on apua ryhmäläisille. Keskustelu lähteekin usein rönsyilemään kunnolla, kun ryhmäläiset intoutuvat jakamaan kokemuksiaan ja mielipiteitään.

Jos asiattomia viestejä ilmaantuu, ryhmäläiset huomauttavat hanakasti kolmelle yhteisön ylläpitäjälle ikävistä kommenteista. Yhteisöstä pois sulkemisen sijaan, ylläpito huomauttaa asiattomista viesteistä kirjoittajalle. Sanallinen palaute asiattomien kommenttien lähettämisestä on toiminut tähän mennessä hyvin.

– Keskustelu pysyy yleensä hyvän maun rajoissa, mutta välillä asiattomat kommentit vaativat muokkausta tai ne poistetaan. Pyrimme puuttumaan mahdollisimman vähän kuitenkin keskusteluun, jotta se säilyy luonnollisena.

Arkista viihdettä

Puskaradion kasvaneen suosion Tiina Mansikka arvelee johtuvan osittain ryhmän saamasta huomiosta Feissarimokat -sivustolla, jonne kerätään hämmentäviä ja hauskoja Facebook-päivityksiä. Feissarimokiin Puskaradion keskusteluja päätyy varmasti myös tulevaisuudessa, koska yhteisössä uskalletaan kysyä mitä vain.

– Puskaradiossa on tilaa kaikille kysymyksille, mutta totta kai välillä saa nauraa kyyneleet silmissä. Siinä suhteessa ryhmän ylläpitäjän työ on äärimmäisen hauskaa.

Vaikka Puskaradion keskusteluista voi saada viihdettä arkeensa, tärkeintä on ryhmän herättämä yhteisöllisyyden henki. Esimerkiksi jäsenten edelleen jakamat päivitykset kadonneista tavaroista tai lemmikeistä kertovat viestiä siitä, että Puskaradiosta on ryhmäläisille hyötyä.

– Moni on löytänyt kadonneita tavaroita ja lemmikkejä Puskaradion kautta tai saanut apua jopa kotiovelle asti. On hienoa huomata, miten ryhmäläiset auttavat toisiaan!

Maija Kopola / Yle Oulu