1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Rockin sekatyömies valittiin vuoden ulkopohjoiskarjalaiseksi

Entinen joensuulainen, rockin sekatyömies, Jari ”Cyde” Hyttinen on valittu vuoden 2014 ulkopohjoiskarjalaiseksi. Hyttinen toimii vastaavana tuottajana helsinkiläisessä Provisual-yrityksessä. Nimitys julkistettiin perjantaina Rääkkylän Kihaus Folk -festivaalileilla.

Jari ”Cyde” Hyttinen. Kuva: Provisual Oy

Joensuulaislähtöinen kulttuuripersoona Jari ”Cyde” Hyttinen on valittu Vuoden 2014 Ulkopohjoiskarjalaiseksi. Valinta julkistettiin perjantaina Rääkkylän Kihaus Folk -tapahtuman yhteydessä järjestetyssä Pohjois-Karjalan ystävien tapaamisessa. Valinnan tekivät Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, Joensuun kaupunki, Itä-Suomen yliopisto ja sanomalehti Karjalainen.

Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Pentti Hyttinen perustelee valintaa Cyde Hyttisen monipuolisella toiminnalla Pohjois-Karjalan näkyvyyden puolesta.

– Cyde on tuonut Pohjois-Karjalaa positiivisesti esille jo vuosia. Hän järjesti jo vuonna  2005 ulkopohjoiskarjalaisille Eastunit -tapahtumia Helsingissä, repertuaariin kuuluvat myös muun muassa Esa Pakarisen ja Jaakko Tepon ainutlaatuisten tuotantojen uudelleen esilletuominen.

–  Cyden käsialaa ovat myös Joensuun epäviralliset Facebook-sivut, joilla on peräti 12 000 tykkääjää, toteaa maakuntajohtaja Pentti Hyttinen.

Vuoden ulkopohjoiskarjalaisen titteli myönnetään "taustaltaan pohjoiskarjalaiselle, valovoimaisellevaikuttajalle, joka on tuonut pohjoiskarjalaisuutta myönteisellä tavalla esille". Vuoden ulkopohjoiskarjalainen on valittu kymmenen kertaa.

Cyde on tuonut Pohjois-Karjalaa positiivisesti esille jo vuosia

Pentti Hyttinen

Viime vuonna Vuoden Ulkopohjoiskarjalaiseksi valittiin Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mari Puoskari. Edellisvuosien ulkopohjoiskarjalaisia ovat olleet Kari Wahlström, Ilkka Laitinen, Pekka Nuuttila, Seppo Honkapohja, Anna Puustjärvi ja Pekka Hallberg.

Vuosi 2011 oli poikkeusvuosi, sillä tuolloin palkinto jaettiin poikkeuksellisesti veljeskolmikolle Ismo, Petri ja Ilkka Alanko.

Vuonna 2012 tittelin sai taidemesenaatti, lääketieteen lisensiaatti, työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Torsten Michelsen.