1. yle.fi
  2. Uutiset

Oletko eronnut tai leski? Siviilisäädystä ei pääse tuosta vain eroon

Parisuhdestatuksen muuttaminen virallisesti ei ole yhtä helppoa kuin Facebookissa. Esimerkiksi kerran avioliiton satamaan purjehtinut ei ole väestötietolain mukaan koskaan enää naimaton, vaikka eroaisi ja päällään seisoisi.

Kotimaan uutiset
Avioero
Yle

Menneisyys seuraa virallisissa papereissa mukana, vaikka sen haluaisi unohtaakin. Esimerkiksi 18-vuotiaana muutaman kuukauden avioliitossa ollut ihminen on väestötietolain mukaan eronnut koko loppuelämänsä, ellei hän mene uudelleen naimisiin. Esimerkiksi pitkässä ja vakaassa avoliitossa eläminen ei tilannetta muuta, vaikka olisi yhteisiä lapsiakin.

Olen niin tottunut käytäntöihin työni kautta, ettei näitä edes ajattele.

Anne Vehviläinen

Samoin aviopuolisonsa menettänyt kuljettaa surullista leski-siviilisäätyä omaan hautaansa saakka – ellei solmi uutta avioliittoa. Samoin kerran naimisissa ollut ei ole koskaan enää naimaton, vaikka eläisi kuinka villiä sinkkuelämää.

– Olen niin tottunut käytäntöihin työni kautta, ettei näitä edes ajattele, naurahtaa henkikirjoittaja Anne Vehviläinen Itä-Suomen maistraatista.

Kansaneläkelaitokselle siviilisääty on laveampi käsite. Avoliitto voidaan rinnastaa avioliittoon etuusasioissa. Joskus tosin avoliitosta puhutaan vanhahtavasti kierrellen ja kaarrellen. Esimerkiksi lapsilisälaissa avoliitto määritellään_ "Avioliittoa solmimatta jatkuvasti elää yhteisessä taloudessa avioliiton omaisissa olosuhteissa toisen henkilön kanssa"_.

– Pääsääntöisesti sosiaalietuuksissa avoliitto rinnastetaan avioliittoon. Toki jokaisessa etuuslaissa säädetään asiasta erikseen, huomauttaa Kelan eläke- ja toimeentuloturvaosastoston etuuspäällikkö Suvi Onninen.

Lue seuraavaksi