1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Stubb ruotsalaislehdessä: Steve Jobs vei työmme

Ruotsissa vierailulla oleva pääministeri Alexander Stubb (kok.) sanoo ruotsalaisen Dagens Industri -talouslehden haastattelussa, ettei Suomen taloudessa ole näkyvissä nopeaa toipumista. Talouden rakennemuutosta hän kuvailee pankkiiri Björn Wahlroosia siteeraten: iPhone löi Nokian ja iPad metsäteollisuuden.

talous

Suomen talous ei tule näkemään nopeaa nousua, vaan edessä on hitaan kasvun aika yhdistettynä rakennemuutoksiin, pääministeri Alexander Stubb (kok.) sanoo perjantaina julkaistussa talouslehti Dagens Industrin haastattelussa.

Stubb on parhaillaan Tukholmassa, jossa hän tapaa Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldtin.

Tuoreessa haastattelussa pureudutaan etenkin Suomen taloustilanteeseen.

– Meillä oli kaksi pilaria, jotka kannattelivat meitä, toinen oli it-teollisuus Nokian johdolla ja toinen paperiteollisuus. Nalle Wahlroos, Nordean hallituksen puheenjohtaja, on kuvaillut aika hyvin sanomalla, että iPhone löi Nokian ja iPad metsäteollisuuden, Stubb kuvailee haastattelussa.

Tähän Dagens Industrin toimittaja kysyy jatkoksi, oliko se siis Applen Steve Jobs, joka pani Suomen matalaksi.

– Kyllä, Steve Jobs vei työmme. Mutta se muuttuu nyt, Stubb vastaa.

Muutoksella Stubb tarkoittaa sitä, että metsäteollisuus on siirtymässä paperimassasta kohti bioenergiaa ja it-ala kohti peliteollisuutta.

Suomessa talous on ollut jo pidemmän aikaa heikoissa kantimissa. Keväällä Nordea-pankki kuvaili vallitsevaa tilannetta jopa lamaksi. Stubb uskoo, että Suomi on oikealla tiellä kohti parempaa. Ennustaminen ei sen sijaan ole hänen juttunsa.

– En ole koskaan uskonut talousennusteisiin. On hauskaa yrittää arvata, miten talous kehittyy.

Esimerkiksi hän ottaa vuoden 2009, jolle ennustettiin 3,5 prosentin kasvua. Lopulta käteen jäikin vain pahasti miinukselle painunut talouskehitys.

Lue seuraavaksi