Muikkukanta Saimaalla näyttää suhteellisen hyvälle

Muikkukanta on edelliskesää harvempi, mutta kalat ovat kooltaan suurempia. Kalastajat odottavat saalismäärien nousevan viime vuoden tasolle.

muikku
muikkuja verkossa
Olavi Kietäväinen

Kesän muikkukanta Saimaalla näyttää kohtuulliselta. Kalastajien haaviin muikkua on jäänyt odotusten mukaisesti. Tämän kesän muikkukanta on hieman harvempaa viime kesään verrattuna, mutta kooltaan kalat ovat suurempia.

Kalastajat arvioivatkin saalismäärien nousevan edelliskesän tasolle.

Suur-Saimaan Kyläniemessä kalastavan Jari Häkkisen mukaan saalismäärät voisivat nousta jopa suuremmiksi, jos muikun markkinatilanne sen sallisi.

– Tämä on 2-3 -vuotiasta muikkua mitä pyydetään. Viime kesäinen muikku ei ole vielä myyntikokoista, vaan pienehköä markkinoille, Häkkinen sanoo.

Isompi muikku kysytympää

Markku Törrösen muikkusaalis on tänä kesänä ollut pääosin 16-senttistä, 2,5-vuotiasta muikkua. Törrösen mukaan kanta on hyvä, sillä isompi muikku käy paremmin kaupaksi.

– Jostakin syystä pienempää muikkua jotkut tahot vierastavat, Törrönen sanoo.

Myös kalastaja Häkkisen mukaan isompi muikku on kysytympää. Maussa kalastaja ei näe eroa.

– Isompi on helpompi käsitellä ja se myös säilyy paremmin, Häkkinen kertoo.

Kevään poikasia havaittu kohtuullisesti

Kalastajat ovat tehneet kohtuullisesti havaintoja tänä keväänä kuoriutuneista poikasista, mikä viittaa onnistuneeseen kutuun. Ensi vuoden muikkukantaa on kuitenkin tässä vaiheessa vielä vaikea arvioida.

– Jostakin syystä viime keväänä ei kuoriutunut paljon poikasia, vaikka kuteva kanta oli runsas. Toisaalta pienestäkin kutevasta kannasta voi tulla vaikka kuinka paljon poikasia, Törrönen kertoo.

Kalastajan kokemus kuitenkin on, että jos muikun poikasia näkyy kesä–heinäkuulla, niillä on hyvät mahdollisuudet jäädä henkiin. Jos elokuulla poikasia ei enää näy, on tapahtunut jotain poikkeavaa.