Soutuveneet saivat luvan pyyhältää ylinopeutta - kesätapahtumien lupaviidakko hämmentää

Jyväskylä-soutu kokoaa huippusoutajia mittelöimään paremmuuksista lauantaina. Soutukilpailunkin järjestämiseen tarvitaan tukku erilaisia lupia.

ilmiöt
Soutuveneitä Äijälänsalmessa.
Reijo Lahtonen

Mehukielto Pori Jazz -tapahtumassa herätti tällä viikolla melkoisen kohun. Tapahtumajärjestäjät ovat nyt pyörtäneet mehukiellon ja tapahtuman pääkonsertteihin Kirjurinluotoon saa tuoda mukanaan alkoholittomia juomia. Anniskelualueille ei saa kuitenkaan viedä mitään nesteitä.

Tapaus mehukielto osoittaa, että kesätapahtumien järjestäminen on usein aikamoista seikkailua lupaviidakossa. Alkoholin anniskelu aiheuttaa tapahtumajärjestäjille omat ongelmansa, mutta myös alkoholittomien tapahtumien järjestämiseen tarvitaan varsin monenlaisia lupia.

Äijälänsalmessa on 7 kilometrin tuntinopeus, ja veneillä on nyt kirjallinen lupa soutaa kovempaa kuin laki sallii.

Reijo Lahtonen

Jyväskylä-soudun kilpailunjohtaja Reijo Lahtonen kertoo, että he ovat hankkineet viikonlopun soututapahtumaansa muun muassa ylinopeusluvan liikennevirastosta.

- Tällaisen tapahtuman järjestämiseen tarvitaan lupa sekä Jyväskylän kaupungilta että palo- ja pelastuslaitokselta. Ja sitten liikennevirastosta lupa ajaa Äijälänsalmessa ylinopeutta. Siinä on 7 kilometrin tuntinopeus, ja veneillä on nyt kirjallinen lupa soutaa siinä kovempaa kuin laki sallii, kuvailee Lahtonen.

Kirkkoveneillä soudetaan jopa 16 km/h

Lahtonen arvioi, että kilpailun nopeimmat soutajat pyyhältävät Äijälänsalmen läpi reilulla ylinopeudella.

- Meille tulee paikalle Suomen kaikista kovimpia soutajia. Yksikkösoutajista muun muassa Heikki Karjaluoto, joka soutaa siinä semmoista 12,5 kilometrin tuntivauhtia. Kirkkoveneillä soudetaan jopa 16 kilometrin tuntivauhtia eli käytännössä tuplalla ylitetään se nopeusrajoitus.

Entäpä jos veneilijä jäisi kiinni ylinopeudesta, niin millainen rangaistus siitä mahtaisi tulla?

- Perämiehellä on periaatteessa kirkkoveneessä vastuu nopeusrajoitusten noudattamisesta ja yksikköveneessä sillä, joka on kahvoissa kiinni. Mä en ole kyllä yhtään ennakkotapausta kuullut, että sakkoja olisi annettu.

Luvat on syytä olla kunnossa

Kilpailunjohtajana Lahtonen haluaa taata vesilläliikkujien turvallisuuden. Siksi hänen mielestään luvat on syytä olla kunnossa.

On hyvä, että taustat on varmistettu ja että lupa-asiat on kunnossa.

Reijo Lahtonen

- Silloin kun kaikki menee hyvin, niin silloinhan ei lupien perään kysellä, mutta jos jotain sattuisi ja vaikka moottoriajoneuvo ja kirkkovene törmäisivät ja siinä sattuisi jokin haaveri, niin kyllähän siinä aina etsittäisiin syyllistä ja silloin on hyvä olla taustat varmistettu, että on lupa-asiat kunnossa.

Laakkonen myöntää, että tapahtumajärjestäjän näkökulmasta Suomen lupaviidakko on aikamoisen tiheä. Alkoholittoman tapahtuman järjestämisessä pääsee kuitenkin hieman helpommalla.

- Jatkossakin varmaan pysyttäydytään sporttilinjalla ilman anniskeluoikeuksia, niin on helpompi touhuta.

Jyväskylä-soudun pienvenestartti on lauantaina 5. heinäkuuta klo 9 ja kirkkoveneet lähtevät mittelemään paremmuudesta klo 12.