Suomalaiskaksikko kiinni hopeassa: tiukka taisto jatkuu purjelennon MM-kisoissa

Jännitys huipentuu purjelennon MM-kisoissa Lopen Räyskälässä. Suomalaisten mitalitoiveet ovat korkealla kaksipaikkaisten 20 metrin luokassa. Hämeenlinnan Ilmailukerhon kaksikko Antti Lehto - Nikke Luukkanen vankisti kokonaiskilpailun kakkostilaansa torstain tehtävässä lentäessään viidennelle sijalla.

urheilu
Lentävän purjekoneen ohjaamosta otettu kuva maisemasta
Timo Leponiemi / Yle

Kaksipaikkaisten kilpailua johtava brittipari Steve ja Howard Jones oli torstaina ylivoimainen ja otti jo viidennen peräkkäisen päivävoittonsa. Vastaava voittoputki on purjelennossa varsin harvinaista, sillä kyseessä on laji, jossa pienikin virhe pudottaa helposti sijoitusta. Suomalaiset ovat lentäneet tasaisia päiväsijoituksia (4., 3., 2., 3. ja 5.).

Torstain jälkeen suomalaiset ovat brittiparia jo 472 pistettä jäljessä, mutta eroa kolmantena oleviin Itävallan Guido Artleitneriin ja Michael Rassiin on toisaalta 187 pistettä. Kun päivävoitosta voi saada enimmillään 1000 pistettä, epäonnistumisiin ei ole varaa.

Suomalaisparista Antti Lehto lentää ammatikseen Finnairin Airbusia ja Nikke Luukkanen Ilmavoimien Hornetia. Lehto korostaa sitä, että kaksikko lentää nimeonomaan miehistönä, samaan tapaan kuin Finnairilla tehdään. Useat isot kisat käyneellä Lehdolla onkin nyt mainio paikka ensimmäiseen arvokisamitaliin.

Vakioluokassa mestarin näytös jatkuu

Vakioluokassa moninkertainen maailmanmestari Sebastian Kawa oli jälleen torstaina ykkönen. Hänellä on nyt jo kolme päivävoittoa. Kawan kokemuksesta kertoo se, että hänellä on peräti 15 mestaruutta lajin arvokisoista. Kawan johto toisena olevaan Belgian Bert Schmelzeriin on 142 pistettä ja brittien Jez Hoodiin 182 pistettä.

Suomen Juha Sorri on kokonaiskilpailussa 12. sijalla ja Antti Koskiniemi sijalla 26.

Kerholuokassa piste-erot pieniä

Kaikkein tiukin taisto käydään kerholuokassa, sillä kärkikolmikko on torstain jälkeen tiiviisti 13 pisteen sisällä. Kärjessä on Ranskan Eric Bernard, toinen Tanskan Rasmus Örskov ja kolmas Ranskan Killian Walbrou. Kun lentopäiviä on vielä kaksi, on tässä luokassa mestaruusmahdollisuus vielä muutamalla muullakin pilotilla.

Kerholuokan suomalaisista Markku Kuusisto on viiden lentopäivän jälkeen 19. ja Kristian Roine 24. Kuusiston sijoitusta painaa kolmannen lentopäivän epäonnistuminen. Ilman sitä hän olisi mukana jopa kärkikamppailussa.

Vaihtelevat säät hyödynnetty tehokkaasti

Räyskälän MM-kisoja ovat häirinneet epävakaiset säät. Ensimmäisellä viikolla saatiin neljä lentopäivää. Torstai oli toisen viikon ensimmäinen lentopäivä. Vaikeat säät ovat aiheuttaneet harmaita hiuksia niin kilpailun järjestäjille ja meteorologeillekin, jotka ovat joutuneet suunnittelemaan päivätehtävät sääolojen mukaan. Siinä on kuitenkin onnistuttu varsin hyvin, sillä kaikki sopivat lentokelit on pystytty hyödyntämään.

Perjantaina MM-kisojen lentotehtävät vievät koneet Varsinais-Suomen ja Satakunnan suuntaan. MM-kisojen viimeinen lentopäivä on lauantaina ja palkinnot jaetaan sunnuntaina.

Nykyisin MM-mitalit ratkaistaan kaikkiaan kuudessa luokassa. Kolmen muun luokan maailmanmestaruudet ratkaistaan Lesznossa Puolassa 21.7.-10.8.2014.

Siellä Suomea edustavat 15 metrin luokassa Harri Hirvola ja Tapio Tourula, 18 metrin luokassa Olli Teronen ja Aku Jaakkola ja avoimessa luokassa Martti Koivula ja Eric Heinonen.