1. yle.fi
  2. Uutiset

Raviradat pinteessä, kun pelaaminen vähenee: ”Lasku on selvästi jyrkempää kuin aiempina vuosina”

Taloudellisesti tiukoista ajoista huolimatta ratoja ei aiota sulkea. Yksittäiset onnistuneet tapahtumat eivät kuitenkaan pelasta kokonaistulosta, raviurheilun kattojärjestöstä todetaan.

urheilu
Mies katsoo juoksevaa ravihevosta.
Karri Laihonen / Yle

Pelaaminen ei ole kiinnostanut raviväkeä edellisvuosien tapaan. Laskua pelivaihdossa on tänä vuonna roimasti edellisvuosiin verrattuna.

Raviurheilun kattojärjestön Hippos Oy:n toimitusjohtaja Pekka Soini on huolissaan raviurheilun tulevaisuudesta.

– Olisi väärin sanoa, että en ole. Yleinen taloudellinen tilanne on mitä on. Tämä on ihan normaalia bisnestä. Meidän pitää saada pidettyä nykyiset asiakkaamme ja on saatava myös uusia. Lisäksi tapahtumien pitää olla jatkossakin hyviä.

– Ei tähän mitään rakettitiedettä liity. Joko me osaamme hommamme tai emme.

Soini muistuttaa, että raviurheilun vannoutuneet ystävät ovat pysyneet koko ajan mukana, mutta heidän pelisatsauksensa ovat olleet aiempaa pienempiä. Hän ymmärtää ihmisten tilanteen.

Monella henkilökohtainen talous ei anna mahdollisuuksia pelata samalla tavoin kuin aikaisemmin.

– Ajat ovat aika synkät. Kuluttajien talous on tiukalla, Soini tietää.

Ei tähän mitään rakettitiedettä liity. Joko me osaamme hommamme tai emme.

Pekka Soini

– Tänä vuonna meillä on ollut yhdeksän prosentin lasku myynnissä. Lasku on ollut selvästi jyrkempää kuin aiempina vuosina.

Ratoja ei aiota sulkea

Vaikka raviurheilu elää vaikeita aikoja, mikään Suomen raviradoista ei ole taloudellisesti kestämättömässä tilanteessa.

– Ei yksikään rata ole sellaisessa kriisissä, että välittömästi oltaisiin laittamassa lappua luukulle. Tehokkuutta radoilla on silti lisättävä. Toimintatapoja ja rakenteita pitää arvioida jatkossa nykyistä tarkemmin.

Kuninkuusravit, St Michel -kilpailu ja Suur-Hollola-ajot ovat merkittävässä asemassa suomalaisessa raviurheilussa edelleen. Vaikeina aikoina niiden menestyksellä on merkitystä, vaikka kokonaisuutta yksittäiset onnistumiset eivät pelastakaan.

– Suomessa ajetaan vuodessa hieman alle 600 toto-ravitapahtumaa. Ei yksittäiset kilpailut voi tietenkään kokonaisuutta pelastaa. Tällaisina aikoina suurtapahtumilla on muita merkityksiä, jotka voivat jatkossa vaikuttaa välillisesti myyntiin.

Suomessa ajetaan vuodessa hieman alle 600 toto-ravitapahtumaa. Ei yksittäiset kilpailut voi tietenkään kokonaisuutta pelastaa.

Pekka Soini

Jokimaallakin laskua pelivaihdossa

Esimerkiksi Lahden Jokimaalla, ennen viikonlopun Suur-Hollola-ajoja, pelivaihto oli noin kymmenen prosenttia vähäisempää verrattuna viime vuoteen. Varsinkin talvella ravikansa pelasi verrattain vähän ja kokonaistulos on jäämässä viime vuotta huonommaksi.

Suur-Hollola-ajot ovat kokonaistuloksen kannalta vuoden tärkein tapahtuma Jokimaan raviradalle.

– Jos Suur-Hollola menee huonosti, sitä on vaikea paikata, toteaa toimitusjohtaja Tomi Himanka.

Lahdessa talven jyrkkä alamäki on taittunut. Viimeistenkin kuukausien aikana laskua myynnissä on tullut, mutta alkuvuotta vähemmän.

– Arvioni mukaan emme kuitenkaan yllä viime vuoden tulokseen.

Lue seuraavaksi