Katso kuvat: Onko tämä karppi suurin Suomen sisävesistä koskaan pyydetty kala?

Forssan ja Tammelan rajamailla sijaitseva Kaukjärvi on paljastanut salaisuutensa: järven syvänteissä ui jättikaloja, joista yksi tarttui vastikään MTT:n erikoistutkijan Matti Luostarisen verkkoon. Luostarinen irroitti verkostaan tiettävästi suurimman Suomen sisävesistä koskaan pyydetyn kalan.

luonto
Mies ja suuri karppi.
Matti Luostarinen

Kun jättimäinen karppi tarttui forssalaisen Matti Luostarisen verkkoon, hän kertoo ensin ihmetelleensä kuohuja ja pärskeitä Kaukjärven pinnassa. Kaukjärven titaani oli vankasti kiinni järvellä paljon kalastavan miehen verkossa.

– Kalan kanssa työtä tehneenä tutkijana ja harrastajana se oli suurin elämys, joka on omalle kohdalle kalastajana sattunut, kertoo Matti Luostarinen.

Karppi on tavattoman voimakas kala, varsinkin karppi, jonka ympärysmitta on yhtä suuri kuin tukevan miehen vyötärön mitta.

MTT:n erikoistutkija, tohtori Matti Luostarinen

Luostarinen kertoo nostaneensa karpin verkolla Kaukjärven syvänteestä jolla syvyyttä on yli 10 metriä.

– Kun verkko ylös vedettäessä nousi pystysuoraan ja alkoi ratkeilla, luulin, että verkkoon on tarttunut kanto. Mutta sitten siellä liikkuikin jokin! Karppi on tavattoman voimakas kala, varsinkin karppi, jonka ympärysmitta on yhtä suuri kuin tukevan miehen vyötärön mitta, eli metrin verran. Kun sain kädet tiukasti kiduskansien alle, niin kyllä se sieltä sitten nousi, kertoo Luostarinen.

Paino jää salaisuudeksi

MTT:n erikoistutkija, tohtori Matti Luostarinen on luvannut, että ei kerro kuinka paljon karppi painoi.

– Jos ennätystä parantaa hurjan paljon, se tuottaa toisille pettymystä. Seuraavien on kovin vaikea päästä uuteen ennätykseen. On ehkä parempi olla hiljaa, nauraa Luostarinen.

Tutkija uskoo silti vakaasti, että Kaukjärven karppi on suurin Suomen sisävesiltä pyydetty kala. Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön mukaan Suomessa 2000-luvulla suurin pyydetty kala oli Lohjalla satimeen saatu karppi, joka painoi 21,44 kiloa. Kaikkien aikojen suurin Suomessa pyydetty kala on kuitenkin sampi, joka saatiin Karjalankannaksen rannoilta 1934. Sampi painoi 177 kiloa.

Karppi on pyhä kala

Monet kansat pitävät karppia pyhänä kalana. Se kesytettiin aikoinaan luostarilaitoksessa ja sitä kautta se tuli suomalaistenkin käyttöön ja kartanoiden juhlapöytiin 1800-luvulla. Eurooppaan karppi tuli Aasiasta.

– Sitä on jalostettu pyhänä kalana ympäri Eurooppaa. Pyhän kalan karpista teki se, että sitä käytettiin, kun oli katolisen kirkon paastoaika.

– Nyt pitää vain jäljittää se, mitä kautta juuri tämä lajike Kaukjärveen tuli. Laji kasvaa tavattoman suureksi juuri pitkän jalostamisen vuoksi ja kaloissa on jopa ulkonäössä suuria eroja, kertoo Luostarinen.