Fölin rinnakkaiskortin käyttö laajenee

Turun joukkoliikennelautakunta on päättänyt sallia Fölin rinnakkaiskortin käytön kaikille Turun seudulla oleville Matkahuollon kausituotteille. Rinnakkaiskorttia tarvitaan liikenteessä vielä väliaikaisesti, sillä valtakunnallisen matkakortin valmistelu on viivästynyt.

liikenne
Föli-joukkoliikenteen linja-auto.
Esa Töykkälä / Yle Turku

Turun seudun joukkoliikennelautakunta on päättänyt, että Föli-liikenteen rinnakkaiskortti voidaan tehdä jatkossa kaikille Turun seudulla käytössä oleville Matkahuollon kausituotteille. Tähän asti rinnakkaiskortti on tehty ainoastaan Turun seudun seutulipulle, Turun seudun opiskelijaseutulipulle sekä Salon ja Turun väliselle SaTuSa-työmatkalipulle.

Rinnakkaiskortti-käytäntöä laajennetaan näin nopeasti Föli-liikenteen alkamisen jälkeen, koska rinnakkaistuotteen takana oleva tekninen ratkaisu saatiin vaivattomasti muutettua koskemaan myös muita kausituotteita.

Uudistus hyödyntää monia alueita

Rinnakkaiskortti voidaan tehdä jatkossa Turku–Loimaa-työmatkalipulle sekä Kemiönsaaresta ja Marttilasta käytettävään SaTuSa-työmatkalippuun. Rinnakkaiskorttia ei tehdä Loimaan eikä Vakka-Suomen seutulippuihin, koska alueellisina lippuina niiden käyttö ei ulotu Turun alueelle.

Rinnakkaiskorttia tarvitaan Föli-liikenteessä väliaikaisesti, koska valtakunnallisen matkakortin valmistelu on viivästynyt. Rinnakkaiskortin saa kaupunkiseudun joukkoliikenteen myyntipisteestä missä tahansa Föli-alueen kunnassa. Mukana pitää olla seutulippu ja sen latauskuitti. Ensimmäisellä kerralla kortista peritään 5 euron korttimaksu, mutta kortin lataaminen on ilmaista.

Rinnakkaiskorttia ei tehdä Matkahuollon eikä TLO:n sarjakorteille vaan ainoastaan Matkahuollon kausituotteille.

Yhteisliikenne on alkanut melko hyvin

Turun seudun kuuden kunnan järjestämä Föli-liikenne on alkanut pääsääntöisesti hyvin. Kahden ensimmäisen päivän aikana seudullisilla linjoilla oli noin 16 000 matkustajaa. Se vastaa hiljaisen kesäajan odotuksia. Matkamäärä sisältää myös seudullisten linjojen Turun sisäisen osuuden matkustajat.

Epätietoisuutta matkustajissa on herättänyt Föli-kortin kelpoisuus Puutorilta lähtevissä Maskun, Nousiaisten ja Mynämäen suunnan linjoissa. TLO Oy:n liikennöimillä linjoilla 118, 119 ja 422 Föli-kortit eivät kelpaa millään matkaosuudella, eivät myöskään Föli-alueen sisällä. Nämä linjat ovat ainoa poikkeus pääsäännöstä, jonka mukaan Föli-kortilla voi matkustaa rajoituksetta koko Föli-alueen sisällä.

Virheellisistä veloituksista kannattaa valittaa

Uuden rahastus- ja maksujärjestelmän ensimmäisen vaiheen käyttöönotto on sujunut pääpiirteittäin ilman ongelmia. Järjestelmävirheen takia eräiden korttien tunnistamisessa on kuitenkin ollut ongelmia. Esimerkiksi seniorikorteilta on veloitettu enemmän kuin mitä olisi kuulunut. Virheellisistä veloituksista kannattaa olla yhteydessä joukkoliikenteen palvelupisteeseen tai Föli-alueen kuntiin perustettuihin myyntipisteisiin. Järjestelmävirhe on jo saatu korjattua.