Valvira: Festivaalijuomista aikamoinen soppa

Vihaiset kansalaiset ovat tykittäneet alkoholitarjoilua Suomessa valvovan viranomaisen, Valviran, puhelinvaihdetta viime päivinä. Kansa on suivaantunut alkoholisäännösten muutoksesta Pori Jazz -festivaalin ja Järvenpään Puistobluesin kohdalla. Myös jazzfestivaalin päätös kieltää kaikkien juomien tuominen alueelle on kiukuttanut. Oikea osoite valitukseille on Valviran mukaan eduskunta.

kulttuuri
Ilmakuva vuoden 2013 Flow-festivaalialueesta Helsingin Suvilahdessa.
Ilmakuva vuoden 2013 Flow-festivaalialueesta Helsingin Suvilahdessa. Festivaalin markkinointipäällikkö Milla Valjuksen mukaan Flow keskittyy laadukkaaseen ruoka- ja juomatarjoiluun alueellaan. Jussi Hellsten / Flow Festival

Keskustelu suomalaisten musiikkifestivaalien alkoholitarjonnan ympärillä on vellonut viime päivien ajan kiihkeänä sekä perinteisessä että sosiaalisessa mediassa. Alkoholin myyntiä ja anniskelua valvova sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran puhelimet ovat käyneet kuumina.

– Aikamoinen soppa, puuskahtaa alkoholihallinnon ohjauksen ryhmäpäällikkö Kari Kunnas.

Alkoholilaki kaipaa uudistusta monin osin, mutta festivaalien osuuteen emme täällä voi ottaa kantaa.

Kari Kunnas

– Soittajat ovat olleet sekä toimittajia että yksittäisiä ihmisiä. Ihmiset ovat olleet vihaisia ja purkaneet meille omia festivaalikokemuksiaan.

Kunnaksen mielestä oikea osoite valituksille on eduskunta. Hän kehottaa ihmisiä ottamaan yhteyttä omiin kansanedustajiinsa. Suomen alkoholilaki tuli voimaan vuonna 1995.

– Ei sentään vuodelta 1932, naurahtaa Kunnas.

Sosiaali ja terveysministeriö muistutti verkkosivuillaan torstaina, että "alkoholilaki on vuodesta 1932 kieltänyt omien alkoholijuomien nauttimisen julkisissa tilaisuuksissa tai paikoissa, joissa myös myydään ruokaa ja virvokkeita".

Alkoholilain uudistus on ollut agendalla jo jonkin aikaa. Asia oli merkitty tämänkin hallituksen hallitusohjelmaan, mutta Stubbin hallitus pudotti sen pois, sillä asiaa ei ole tähän mennessä valmisteltu tarpeeksi. Lain uudistaminen siirrettiin siksi suosiolla seuraavalle hallitukselle.

– Alkoholilaki kaipaa uudistusta monin osin, mutta festivaalien osuuteen emme täällä voi ottaa kantaa, Kunnas sanoo.

Ongelma yksille, vaan ei kaikille

On hyvä muistaa, että alkoholijuomien tuominen festivaalialueelle ei ole kaikkien festivaalien intresseissä.

Ennen tätä kesää Porin kävijöillä on ollut mahdollisuus säästää juomissa.

Milla Valjus

– Meillä ei ole ollut mitään tarvetta luvalle, joka sallisi yleisön tuovan omat juomat mukanaan, kertoo helsinkiläisen Flow-festivaalin markkinointipäällikkö Milla Valjus.

Flow on kaupunkifestivaali, joka tavoitti viime vuonna yli 60 000 kävijää.

– Pyrkimyksemme on panostaa laadukkaaseen ruoka- ja juomatarjoiluun. Alueella on esimerkiksi drinkki- ja shampanja-baareja. Ihmiset tulevat tänne hakemaan paitsi musiikki- myös makuelämyksiä.

Valjuksen mukaan suuri osa kaupunkifestivaalien yleisöstä tulee lähialueilta. He voivat nukkua kotona ja satsaavat sitten enemmän rahaa ruoan ja juomien nautiskeluun. Pori Jazzin tai Järvenpään Puistobluesin kohdalla tilanne on erilainen, sillä alue on laaja ja houkuttelee piknik-tyyppiseen oleiluun eväineen.

Myös majoitus Porissa ja matkat sinne ja takaisin rokottavat Valjuksen arvion mukaan yleisön festaribudjettia.

– Ennen tätä kesää Porin kävijöillä on ollut mahdollisuus säästää juomissa.

Valjuksen mukaan kaupunkifestivaalikävijät ostavat yleensä myös virvoitusjuomat alueelta, koska eivät halua kantaa niitä mukanaan.