C-hepatiittia ei tunneta tarpeeksi – tuhat uutta tartuntaa vuosittain

Suuri osa C-hepatiittia sairastavista ei tiedä kantavansa virusta. Arvion mukaan uusia tartuntoja on vuosittain yli tuhat.

Kotimaa
Miehelle tehdään tatuointia selkään.
B- ja C-hepatiitit tarttuvat verikontaktissa likaisesta neulasta tai steriloimattomasta tatuointi- tai lävistysvälineestä sekä suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä.Luis Eduardo Noriega / EPA

Suomessa arviolta jopa 25 000 ihmistä sairastaa kroonista C-hepatiitti-infektiota. Arviolta 80% C-hepatiitti tartunnoista on oireettomia.

C-hepatiitti on viruksen aiheuttama maksatulehdus. Sitä vastaan ei ole rokotetta, mutta tartunnan voi ehkäistä.

Greta Jokela A-klinikkasäätiöstä suosittelee testauttamaan itsensä, jos epäilee saaneensa tartunnan jossain elämänvaiheessa.

– Tämä estäisi sen, ettei hoitamattomia C-hepatiittitartuntoja olisi niin paljon.

C-­hepatiitin saaminen vaatii verikontaktia tartunnan saaneen kanssa

Tyypillisimmillään C-hepatiitti tarttuu epähygieenisten neulojen välityksellä. Huumeneulojen lisäksi myös tatuointivälineiden hygieniaan kannattaa kiinnittää huomiota.

C-hepatiitti ei tartu ruoan tai veden välityksellä tai normaalissa kanssakäymisessä kuten halauksessa, suudelmassa tai syömällä samalta lautaselta tartunnan saaneen kanssa.

Taudin voi saada myös itsestään riippumattomista syistä kuten syntymän yhteydessä äidiltä, käyttämällä sairastuneen hammasharjaa tai partakonetta tai sairaalahoidossa ulkomailla verensiirron yhteydessä.

Suomessa on tutkittu luovutettu veri, verivalmisteet ja elinsiirteet vuodesta 1990 lähtien C-hepatiitin varalta.

– C-hepatiitti koskettaa kyllä ihan kaikkia ihmisiä, ei vain sisäisten huumeidenkäyttäjiä, Jokela muistuttaa.

Hoitamaton C-hepatiitti voi kehittyä osalla potilaista maksakirroosiksi.