JHL:n pääluottamusmies: Pikkutytön kuoleman taustalla vaitiolon ja puuttumattomuuden kulttuuri

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton pääluottamusmies muistuttaa esimerkiksi sosiaalialan työntekijöiden työpaineiden olevan kovat.

Kotimaa
Lapsi leikkii leikkihevosella.
Toni Pitkänen / Yle

8-vuotiaan pikkutytön kuoleman taustalla oli vahva vaitiolon ja puuttumattomuuden kulttuuri, kuvailee Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n pääluottamusmies Eila Pelttari Yle Uutisten haastattelussa.

– Nyt on saatava aikaan rakenteet, ettei tällainen voi toistua koskaan, Pelttari sanoo.

Hän kaipaa yhteiskunnallista keskustelua puuttumattomuudesta. Tytöstä oli tehty 11 lastensuojeluilmoitusta. Ilmoituksia olivat tehneet muun muassa naapurit. Uusi lastensuojelulaki velvoittaa alan työntekijöitä puuttumaan epäilyttäviin tapauksiin entistä paremmin. Myös Pelttari korostaa muun muassa poliisin ja terveys- ja sosiaalialan ammattilaisten yhteistyön olevan tärkeää.

Syytteet yksittäisille ihmisille

Pääluottamusmies Pelttari muistuttaa, että esimerkiksi lastensuojelusta on säästetty, ja sosiaalityöntekijöiden työpaineet ovat kovat.

– En voi mitään, tuntuu pahalta.

Pelttari harmittelee, että syytteet luettiin yksittäisille ihmisille, eikä esimerkiksi Helsingin kaupungin sosiaalivirastolle.

Syyttäjä kertoi tänään perjantaina nostavansa syytteet virkavelvollisuuden rikkomisesta yhteensä yhtätoista ihmistä vastaan 8-vuotiaan tytön kuoleman vuoksi.

Syytteen saajien joukossa on Helsingin kaupungin sosiaaliviraston sosiaalityöntekijöitä, Helsingin kaupungin perusterveydenhuollon lääkäreitä ja terveydenhoitajia sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin lasten ja nuorten sairaalan lääkäreitä. Kaikki epäillyt kiistävät syyllistyneensä rikokseen.

Tytön isä ja tämän naisystävä tuomittiin elinkautiseen vankeuteen murhasta viime keväänä.