1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Ysäristä muistetaan muutakin kuin jääkiekon maailmanmestaruus

Menneiden vuosikymmenten ilmiöt palaavat muotiin kerta toisensa jälkeen. Tänä kesänä kaivataan 1990-luvulle – tanssimusiikin jytkeeseen ja kotona järjestettyihin juhliin.

Kuva: Yle

Suomessa järjestettiin 1960-luvun musiikkifestivaaleja useamman vuosikymmenen ajan, mutta 70- ja 80-luvun musiikkiin keskittyneet festivaalit ovat jääneet vähiin. Näin muistelee myös aiemmin Kalajoen Juhannuksen promoottorina työskennellyt Ilpo Sulkala.

1990-luvun tanssimusiikkiin, eurodanceen, keskittyvien musiikkifestivaalien määrä on puolestaan kasvanut Suomessa viimevuosina, ja Oulussa järjestettävien Ysärifestareiden promoottorin Ilpo Sulkalan mielestä aika on nyt kypsä 90-luvun tanssimusiikin paluulle.

– Sen ajan nuoret ihmiset ovat kasvaneet aikuisiksi, ja nyt halutaan bailata samalla meiningillä kun silloin aikanaan juhlittiin.

Ysäri villitsee suomalaisia

Kysyntää 90-luvun tanssimusiikille riittää ympäri Suomen, joten kyseessä ei ole vain oululainen ilmiö. Ilpo Sulkalan mukaan ysärimusiikin suosiolla on luultavasti yhteys aikakauden rentoon asenteeseen:

– Ysärillä tanssimusiikkiin ei suhtauduttu liian vakavasti ja tärkeilevästi. Kädet ja pyllyt saavat heilua ysäribileissä, ja meno on taatusti kova!

”Tuu meille – porukat on pois”

1990-luvun tanssimusiikin lisäksi vuosikymmeneltä kaivataan erityisesti kotona järjestettyjen juhlien tunnelmaa. Elokuussa Ouluhallin edustalla järjestettävät Ysärifestarit pyrkivät vastaamaan Sulkalan mukaan nostalgiankaipuuseen, sillä festivaalien tavoitteena on järjestää aikuisten kotibileet.

– Ysärillä oli tapana pyytää kavereita kotibileisiin lausahduksella ”Tuu meille - porukat on pois”, jonka valitsimme myös Ysärifestareiden sloganiksi. Musiikin ja valojen lisäksi oleskelutiloihin tullaan kiinnittämään huomiota festivaalialueen järjestelyissä, tunnelmoi Ilpo Sulkala.

Maija Kopola / Yle Oulu