Q on aakkosten vähäkäyttöisin kirjain – osaatko ääntää sen?

Oletko kiistellyt siitä, miten lausutaan q-kirjain? Onko se "kuu", "guu" vai sittenkin ihan jotain muuta? Aiheeseen tarttui myös Yle Tampere, joka kysyi asiaa 100 ihmiseltä kesäisenä päivänä Tampereella.

Kotimaa
Kolme nuorta naista ja q-kirjainkyltti torilla
Tiina Kokko / Yle

Mies kävelee upeana kesäpäivänä Tampereella Sorin aukiolla, kun hänelle näytetään isoa Q-kirjainta. Miten lausuisit tämän kirjaimen?

– En ole pitkään aikaa törmännyt koko kirjaimeen, yllätetty mies huomaa.

Yle Tampere jalkautui Tampereen keskustaan ja kysyi 100 ihmiseltä, miten he ääntävät länsimaisten aakkosten vähäkäyttöisimmän kirjaimen. Tarkoituksena oli nimenomaan selvittää, miten ihmiset lausuvat q:n kirjaimena.

No, miksi ihmeessä tällaista kysyimme? Siksi, että keskustelupalstoilla ja kaveriporukoissa toisinaan kiistellään kyseisen kirjaimen oikeasta lausumisesta. Siis lausutaanko se ihan kotimaisesti "kuu" vai soinnillisemmin "guu".

Mitä sanoo Kielitoimisto?

Aloitetaan kuitenkin siitä, mikä on oikea tapa lausua q kirjaimena. Kielitoimiston ohjeet eivät ole muuttuneet vuosien varrella, vaan q äännetään suomalaisittain "kuu".

Q-kirjain

– Anoppi, 80 vuotta, on sittenkin oikeassa, huudahtaa kyselyyn vastannut mies, joka itse lausuu kirjaimen "guu".

– Ihan selkeästi se on g:llä "guu", väittää toinen Q-kirjaimella yllätetty.

– Ei se ainakaan "kuu" ole!

– En ymmärrä mistä se "guu" tulee. Tässä on vain yksi oikea muoto, "kuu", väittää taas kolmas q-testiläinen ja on suomen kielen oppien mukaan oikeassa.

Voittiko "kuu" vai "guu"?

Yle Tampereen kyselytutkimuksen perusteella 100 ihmisestä 59 on sitä mieltä, että q sanotaan "kuu". 41 väittää, että oikea ääntämistapa on "guu". Tosin aika moni "kuun"-lausujista haluaisi ääntää q:n hieman pehmeämmin, mutta ei nyt sentään ihan g:hen asti.

En ymmärrä mistä se "guu" tulee. Tässä on vain yksi oikea muoto, "kuu".

Yksi Yle Tampereen kyselyyn vastanneista

Tästä voisi päätellä, että "kuun" ja "guun" lausujat ovat melko tasoissa ja loput hakevat lausumiseensa pehmeyttä jostain siltä väliltä.

Varsinkin vanhempi polvi muistaa, että koulussa q oli "kuu". Yllättävämpää on se, että nuorempi polvi ei muista, miten koulussa opetettiin.

Miksi jotkut ovat liuenneet "kuusta" "guuhun"? Siitä ei ole varmuutta, mutta muun muassa Leija Arvassalo on asiaa pohtinut vuonna 2005 Kielikellon artikkelissaKuuta taivaalta (siirryt toiseen palveluun).

Hän arvelee väärän ääntämistavan johtuvan g:n mallista. Esimerkiksi gallup äännetään niin, että soinnillinen g kuuluu ja vältetään sanan lausumista k:lla – "kallup". Arvassalo arveleekin, että q:n ääntämiseen on turhaan tarttunut k:n karttaminen.

Kun q esiintyy jossain sanassa, silloin ääntämiseen voi tulla uusia vivahteita, mutta siihen suohon emme nyt uppoa.