Entinen kaatopaikka kuumentaa tunteita Mänttä-Vilppulassa

Kolhon kylässä sijainneeseen kaatopaikkaan säilöttiin aikanaan puutavaran kyllästämiseen käytettyä nestemäistä kreosoottia, jonka uskotaan saastuttaneen alueen kaivoja.

luonto

Kolhon kylässä Uittosalmentien varrella Mänttä-Vilppulassa on kaatopaikka, joka kunnostettiin 1990-luvun lopulla. Tarkoitus oli puhdistaa saastunut maa-aines, johon oli imeytynyt puun kyllästysaineita.

Maaperään valuneiden myrkkyjen epäillään saastuttaneen alueen kaivoja. Lähistöllä asuvien asukkaiden vedensaanti on sittemmin turvattu kunnan vesijärjestelmällä.

Pari vuotta sitten entisen kaatopaikan alueella havaittiin kreosoottiöljyn aiheuttamien pitoisuuksien nousua, mikä johti uusiin tutkimuksiin.

Tulevaisuus huolettaa

Pirkanmaan ELY-keskus pestasi ympäristökonsultin selvittämään nousseita pitoisuuksia. Tutkimukset ovat valmistumassa, ja ainakin ELY-keskuksen mukaan kaikki on kunnossa.

Kolhon kyläläisiä tulokset eivät vakuuta. Alueen omistava MetsäBoard Oy on pyrkinyt keskustelemaan asiasta alueen asukkaiden kanssa. Ympäristöpäällikkö Timo Kanervan mukaan aiemmille vahingoille ei tässä vaiheessa voida mitään. Likaiseksi jäänyt maa-alue on kuitenkin poistettava, ja tähän on jo Kanervan mukaan ryhdytty.

Timo Jodat asuu 300 metrin päässä entisestä kaatopaikasta. Hänen porakaivostaan ei vettä voi enää ottaa, mikä harmittaa kunnallisesta vedenjakelusta huolimatta.

– Minulla itselläni on kolmivuotias tyttö, Jos hän asuu täällä vielä 50 vuoden päästä, kaikki alueen vesi tulee putkia pitkin koska alueen pohjavesivarastot ovat pilalla. Miten vedensaanti taataan tulevaisuudessa, tämä huolettaa tyttäreni ja hänen lastensa puolesta, Timo Jodat toteaa.

Juttua tarkennettu 7.7. klo 11.30: lisätty, että kyseessä on nestemäinen kreosiitti, korjattu Jodatin asuinpaikan etäisyys entisestä kaatopaikasta ja lisätty hänen näkemyksensä alueen pohjaveden tilasta.