Britannian laivaston kaikkien aikojen suurin sotalaiva kastettiin – viskillä

Britannialla ei ole ollut lentotukialusta sitten vuoden 2010. Maassa on noussut keskustelua huippukalliiden laivojen tarpeellisuudesta.

Ulkomaat
Queen Elisabeth -lentotukialus.
Britannian kuningatar Elisabet kastoi omaa nimeään kantavan Britannian laivaston uusimman lentotukialuksen telakalla Rosythissa, Skotlannissa.

Britannian Kuninkaallisen laivaston uusi lentotukialus on kastettu Skotlannin Rosythin satamassa. Alus sai nimen HMS Queen Elizabeth.

Kasteseremonian suoritti kuningatar Elisabet.

- Nimeän tämän laivan Queen Elizabethiksi. Jumala varjelkoon laivaa ja kaikkia, jotka purjehtivat sillä, kuningatar lausui ja painoi nappia, jolloin viskipulloa pitelevä laitteisto rikkoi pullon laivan kylkeen.

Kastetilaisuudessa käytettiin perinteisen samppanjan sijaan skottilaista Bowmore-viskiä, koska telakka sijaitsee Skotlannissa.

Laivan pituus vastaa 28:aa linja-autoa

Queen Elizabeth täyttää aukon Britannian laivaston vahvuudessa, sillä laivastolla ei ole ollut lentotukialusta neljään vuoteen. Alusta on rakennettu jo viisi vuotta ja sen kustannusarvio on noussut lähes kaksinkertaiseksi. Arvio on nyt 6,2 miljardia puntaa, eli 7,8 miljardia euroa.

65 000 tonnin alus on Kuninkaallisen laivaston kaikkien aikojen suurin. Sen pituus on 280 metriä ja korkeus kölistä mastonhuippuun 56 metriä. Miehistössä voi olla jopa 1 600 henkilöä.

Queen Elizabeth aloittaa koepurjehdukset vuonna 2016 ja se otettaneen käyttöön seuraavana vuonna.

Täydessä sodan ajan valmiudessa se tuskin silti on ennen vuotta 2020. Alus voi kuljettaa 40 lentokonetta ja helikopteria. Lentokoneiksi käyvät ilmeisesti vain yhdysvaltalaiset F-35 Lightning II -hävittäjät. Ne olisivat käyttökunnossa huippunykyaikaisia taistelukoneita, mutta niiden kehittelytyö on ollut suurissa ongelmissa. Eilen torstaina Yhdysvallat määräsi koneet lentokieltoon moottoriongelmien vuoksi.

Queen Elizabethin sisaralus HMS Prince of Wales on vielä rakenteilla.

Britanniassa lentotukialukset ovat herättäneet keskustelua. Moni on kysynyt, onko kalliille laivoille varsinaista tarvetta, kun Britannian kansainvälinen sotilaallinen rooli on vähenemässä.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset