Tutkimus: Simpanssien flirttailukutsu on tunnistettu

Tutkimuksen mukaan simpanssien tietyt eleet, kuten flirttailukutsu, merkitsevät aina samaa asiaa, eivätkä ne ole tulkinnanvaraisia. Toiset eleet voivat merkitä eri asioita tilanteesta riippuen.

Ulkomaat
Simpanssi kuvattuna Kibale-luonnonpuistossa Ugandassa lokakuussa vuonna 2012.
Simpanssi Kibalen kansallispuistossa. Gernot Hensel / EPA

Simpanssien elekieli on onnistuttu tulkitsemaan ja kääntämään. Apinoiden aakkosissa on 66 elettä, ja niiden avulla ne voivat lähettää toisilleen 18 erilaista viestiä, Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun) kertoo.

Tutkijat ovat tunnistaneet simpanssien välisestä viestinnästä esimerkiksi eleen, jolla simpanssi pyytää lajitoveriaan flirttailemaan kanssaan. Se tekee niin repimällä puiden lehtiä hampaidensa välissä.

Tutkimuksen mukaan tietyt eleet, kuten flirttailukutsu, merkitsevät aina samaa asiaa, eivätkä ne ole tulkinnanvaraisia. Toiset eleet voivat merkitä eri asioita tilanteesta riippuen. Tällainen ele on jalkapohjan näyttäminen. Se voi merkitä: "Kiipeä selkääni", "Lopeta tuo!" tai "Siirry!"

– Tutkimuksen pääviesti on, että toinenkin laji viestii merkityksellisesti. Se ei ole ihmisten ainutlaatuinen piirre, tutkimusjohtaja Catherine Hobaiter sanoo.

– Simpanssit ovat läheisempiä sukulaisiamme kuin mitkään muut suuret apinat, joten on ihan järkevää, että olemme monella tavalla samanlaisia.

Simpanssien viestintä tapahtuu kuitenkin elekielen kautta, ei sanallisesti.

– Se muistuttaa tilannetta, jossa otat käteesi kuuman kahvikupin, kirkaiset ja puhallat kuppiin, Hobaiter kuvailee.

– Voin ymmärtää, että kahvi on kuumaa, mutta et välttämättä tarkoita viestiä sitä minulle.

Tutkijat ovat tarkkailleet ja kuvanneet ugandalaisia simpansseja. He ovat havainnoineet yli 5 000 merkityksellistä viestiä simpanssilauman välillä. Tutkimus on julkaistu Current Biology -tiedelehdessä (siirryt toiseen palveluun).