1. yle.fi
  2. Uutiset

Lapsiasiavaltuutettu tiukkana: Lastensuojelussa on johtamisongelma

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila arvostelee kovin sanoin lastensuojelun tilaa. Kurttilan mukaan viranomaisyhteistyö ei toimi eikä lapsen näkökulmaa oteta huomioon.

Kotimaan uutiset
Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila.
Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila aloitti työssään toukokuun alussa. Yle

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila sanoo, että Suomen lastensuojelussa on johtamisongelma sekä kunnissa että valtiollisella puolella.

– Koordinaatio ja yhteistyö on riittämätöntä ja siihen on ehdottomasti keskityttävä enemmän. On nähtävä miten tehdään yhteistä lastensuojelutyötä eri viranomaisten välillä. Tapauksia näistä tilanteista on jo liikaa, Kurttila tilittää.

Viranomaisten yhteistyön parantamisen lisäksi lastensuojelussa olisi keskityttävä erityisesti lasten kuulemiseen.

– Lastensuojelussamme valitettavasti nähdään se todellisuus, että lasta ja nuorta ei kuulla. Se on osaamista, se on aikaa, se on ammattitaitoa. Tätä meiltä nyt puuttuu, sanoo Kurttila.

– Johtamiselta on vaadittava, että ammattilaisilla on aikaa ja myös halua ja tahtoa kuulla lasta, lapsen näkökulmaa. Mikäli me emme sitä kuule, me emme tiedä sitä todellisuutta, jossa lapsi elää, Kurttila toteaa.

Toissa vuonna murhatun 8-vuotiaan tytön tapauksessa luettiin viranomaisia vastaan nostetut syytteet tänään. Kurttilan mukaan syytteiden nostaminen on hyvä merkki siitä, että oikeuslaitos suhtautuu suurella vakavuudella lapsen oikeuksiin ja lapsen kasvun ja kehityksen turvaamiseen.

Kurttila kommentoi lastensuojelun tilannetta aiheen tiimoilta Ylen tv-uutisissa perjantai-iltana.

Lue seuraavaksi