Venäjä pakottaa nettisivustot kotimaisille palvelimille – "Tarkoituksena tukkia suut"

Kreml perustelee uutta lakia kansalaisten henkilötietojen suojaamisella. Arvostelijat väittävät, että se on hyökkäys sosiaalista mediaa vastaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin. Kuva: Dieter Nagl / AFP / Lehtikuva

Venäjä pakottaa internet-sivustot käyttämään kotimaisia palvelimia. Vuonna 2016 voimaan astuva laki koskee kaikkia nettisivustoja, jotka keräävät Venäjän kansalaisia koskevaa tietoa. Jos sivustot eivät suostu siirtämään toimintaansa kotimaisille palvelimille, pääsy niille estetään.

Venäjän vallankeskus Kreml perustelee uutta lakia kansalaisten henkilötietojen suojaamisella. Arvostelijat väittävät, että se on hyökkäys sosiaalista mediaa vastaan.

– Tämän lain tavoitteena on luoda näennäisen laillinen veruke sulkea Facebook, Twitter, YouTube ja kaikki muut palvelut, nettiasiantuntija ja bloggaaja Anton Nossik väittää.

– Perimmäinen tarkoitus on tukkia suut, harjoittaa sensuuria maassa ja luoda tilanne, jossa Internet-yritykset eivät voi toimia kunnolla.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kutsunut internetiä Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelun "CIA:n projektiksi". Hän on myös sitä mieltä, että internetin sisältö on 50-prosenttisesti pornografiaa.

Putin perusteleekin uutta lakia sillä, että sen tavoitteena on lasten suojeleminen säädyttömältä sisällöltä. Hän kiistää syytökset netin vapauden rajoittamisesta.

Kreml on aiemmin hyväksynyt lain, joka mahdollistaa "äärisivustojen" ja yleistä järjestystä uhkaavien sivustojen sulkemisen ilman oikeuden päätöstä. Venäjä on sulkenut muun muassa oppositiojohtajien Alexei Navalnyin ja Garri Kasparovin blogit. Sulkemisperusteena oli, että ne sisältivät "kehotuksia laittomaan toimintaan".