1. yle.fi
  2. Uutiset

Kalifiksi julistautunut Abu Bakr al-Baghdadi muslimeille: Totelkaa minua

Ääri-islamilainen sunnijärjestö ISIS ja sen johtaja julistivat viikko sitten sunnuntaina perustaneensa islamilaisen kalifaatin Syyrian ja Irakin alueelle.

Ulkomaat
Abu Bakr al-Baghdadi.
Abu Bakr al-Baghdadi, eli kalifi Ibrahim. Kuvasieppaus propagandavideosta, joka julkaistiin 5. heinäkuuta.Al-Furqan Media / AFP / Lehtikuva

Kalifiksi julistautunut Abu Bakr al-Baghdadi on julkaissut videon, jolla hän käskee kaikkien muslimien totella häntä. Al-Baghdadi on julkaissut videon sosiaalisessa mediassa lauantaina.

– Minä olen wali [johtaja], joka johtaa teitä, vaikka en olekaan teistä paras. Jos näette, että olen oikeassa, auttakaa minua, Al-Baghdadi sanoo.

– Jos näette, että olen väärässä, neuvokaa minua ja johdattakaa minut oikealle tielle ja totelkaa minua niin kauan, kun minä tottelen Jumalaa teissä.

Video on ilmeisesti kuvattu Al-Baghdadin eilen perjantaina Mosulin kaupungissa Irakissa pitämässä saarnassa. ISIS on vallannut kaupungin.

Al-Baghdadi on nähty julkisuudessa aniharvoin, ja hänestä on otettu vain pari valokuvaa. Uutistoimistojen mukaan videolla esiintyvän Al-Baghdadin henkilöllisyyttä ei ole voitu täysin varmistaa.

Ääri-islamilainen sunnijärjestö ISIS ja sen johtaja julistivat viikko sitten sunnuntaina perustaneensa islamilaisen kalifaatin Syyrian ja Irakin alueelle. Kalifaatti on vanha hallintojärjestelmä, josta luovuttiin, kun Osmanien valtakunta kukistui vuonna 1924. Kalifit olivat islaminuskoisten yhteisön johtajia.

Lähteet: AFP, AP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi