Sunnuntaisuomalainen: Ensikotien asiakasmäärät romahtaneet kuntien säästöjen vuoksi

Kuntien säästöt purevat kipeästi myös ensikoteihin, kertoo Väli-Suomen Median Sunnuntaisuomalainen. Asiakasmäärät ensikodeissa vähenevät, vaikka apua tarvitsevian vauvaperheiden määrä on pysynyt ennallaan.

Kotimaa

Kuntien säästötalkoilta eivät ole välttyneet myöskään ensikodit. Väli-Suomen Median Sunnuntaisuomalaisen mukaan ensikotien asukasmäärä ovat olleet alkuvuonna selvästi pienemmät kuin edellisvuonna. Syynä on se, että kunnat ovat ostaneet vähemmän ensikotipalveluita ja etsivät halvempia keinoja auttaa perheitä. Ensikodin sijaan perheet ohjataan yhä useammin avohuoltoon tai perheneuvolan vastuulle.

Kun kuntoutusjakstot kestävät yleensä noin puoli vuotta, kunnat ovat siirtymässä jopa kahden viikon kuntoutuksiin, jotka Ensikotien liitossa kuitenkin katsotaan riittämättömiksi.

– Lyhyessä ajassa koetetaan hoitaa isoja ongelmia. Se ei vain valitettavasti onnistu, liiton toimitusjohtajan Ritva Karinsalo sanoo Sunnuntaisuomalaisessa.

Asiakasmäärän vähenemisen vuoksi esimerkiksi Helsingin ensikodissa on aloitetty yt-neuvottelut. Muualla Suomessa yt-neuvotteluihin ei lehden tietojen mukaan vielä olla ryhtymässä, mutta säästöjä haetaan koko ajan.

Ensi- ja turvakotien liiton ylläpitämiä ensikoteja on kymmenen. Viime vuonna ensikodeissa asui 335 lasta, 284 äitiä ja 87 isää. Isien osuus on viime vuosina kasvanut.

Ensikodit on tarkoitettu raskaana oleville äideille tai vauvaperheille, jotka eivät ilman apua selviydy vauvan hoidosta. Syynä voi olla esimerkiksi synnytyksen jälkeinen masennus tai vanhempien hyvin nuori ikä.