Britanniassa väitteitä poliitikkojen pedofiiliringin peittelystä – yli sata asiakirjaa katosi jäljettömiin

Hallitus on aloittanut tutkinnan peittelyväitteiden paikkansapitävyydestä. Skandaalilla ehkä yhteys pedofiiliksi paljastuneeseen tv-juontaja Jimmy Savileen.

Ulkomaat
Jimmy Savile kuvassa, joka on päivätty 18. syyskuuta 2005.
Jimmy Savile kuvassa, joka on päivätty 18. syyskuuta 2005. Lindsey Parnaby / EPA

Britannian hallitus on määrännyt aloitettavaksi tutkinnan poliitikkojen ympärille kiertyneiden pedofiliaväitteiden mahdollisesta peittelystä. Joidenkin nimekkäiden poliitikkojen on väitetty muodostaneen menneinä vuosikymmeninä pedofiiliringin, joka toimi Britannian hallinnon ytimessä.

Väitteet nousivat ensimmäisen kerran esille 80-luvun alussa, kun konservatiivikansanedustaja Geoffrey Dickens laati niistä raportin, jonka hän toimitti konservatiivihallituksen silloiselle sisäministerille Leon Brittanille. Brittan kertoo välittäneensä raportin eteenpäin viranomaisille, mutta jossakin vaiheessa raportti katosi hallinnon syövereihin.

Sky News -uutiskanavan mukaan raportissa mainittiin muun muassa liberaalidemokraattisen puolueen kansanedustajan Cyril Smithin ja BBC-juontaja Jimmy Savilen nimet. Viranomaiset ovat myöhemmin todenneet kummankin miehen syyllistyneen lasten hyväksikäyttöihin. Miehiä ei kuitenkaan saada enää vastuuseen teoistaan, sillä nämä ovat kuolleet.

Sisäministeriö tutki raportin katoamista jo viime vuonna ja totesi, että tiedot oli toimitettu poliisi- ja syyttäjäviranomaisille, mutta johtavia poliitikkoja vastaan esitetyistä hyväksikäyttöepäilyistä ei ole jäänyt arkistoihin jälkiä. Peräti 114 asiakirjaa on kadonnut jäljettömiin. Osa papereista on tuhottu ja osaa ei ole pystytty paikantamaan.

Kateissa olevat asiakirjat koskevat vuodesta 1979 vuoteen 1999 ulottuvaa ajanjaksoa.

Britanniassa on viime aikoina paljastunut suuri määrä nimekkäisiin henkilöihin liittyneitä lasten hyväksikäyttötapauksia. Vakavin on Jimmy Savilen tapaus. Savilen on todettu hyväksikäyttäneen vuosikymmenien aikana useita satoja ihmisiä muun muassa sairaaloissa ja Britannian yleisradioyhtiön BBC:n tiloissa. Toinen tv-julkkis Rolf Harris sai puolestaan perjantaina lähes kuuden vuoden vankilatuomion 12 hyväksikäyttötapauksesta.