New York haluaa muuttaa vanhentuneet puhelinkopit moderneiksi wifi-tukiasemiksi

Aikansa eläneistä puhelinkopeista suunnitellaan suurta ilmaisen langattoman verkon tukijärjestelmää. Onnistuessaan hanke voisi levitä muihinkin kaupunkeihin Yhdysvalloissa, mutta kaupungin aikomus kaupata uudistushanke yksinoikeudella yhdelle hankkijalle on herättänyt vastustusta.

Kuva: Horacio Villalobos / EPA

Lankapuhelimien auringonlasku ja kännyköiden nousu ovat jättäneet moniin maailman kaupungeista suuren määrän puhelinkoppeja, joilla ei enää ole juurikaan käyttötarkoitusta. Yksi suurimmista on New York, jonka kaduilla on edelleen lähes 10 000 ajan hampaan kalvamaa koppia.

Tyhjän panttina makaavien puhelinkoppien ongelmaan on esitetty ratkaisuksi mallia, jossa vanhat puhelinkopit korvattaisiin moderneilla langattoman verkon tukiasemilla, joiden kautta kaupungin asukkaille tarjottaisiin julkinen ja maksuton internet New Yorkin kaikissa viidessä kaupunginosassa.

Alun perin toukokuussa esitelty hanke on saanut kritiikkiä niskaansa, kun kaupunki julisti aikovansa luovuttaa uudenaikaisten tukiasemien asennus- ja operointisopimuksen yksinoikeudella yhdelle yritykselle, kun aikaisemmin puhelinkoppeja on operoinut 10 eri yritystä, raportoi New Yorkin elinkeinoelämää seuraava Crain's (siirryt toiseen palveluun) -verkkosivu.

Haasteita edessä

Kaupunki on puolustanut päätöstään väittämällä, että yksi yritys on paras tapa saavuttaa yhtenäinen verkko. Hankkeesta kiinnostuneita tietotekniikan alan yrityksiä ovat Crain'sin tietojen mukaan ainakin Google, IBM ja Samsung.

Nykyisiä puhelinkoppeja isännöivät yhtiöt väittävät, että kaupunki on muodostamassa laitonta monopolia uudistuksen yhteydessä, ja New York saattaakin joutua käymään useita oikeudenkäyntejä asian tiimoilta, mikäli suunnitelma menee läpi, arvelee lehti.

Hankkeessa ei ole kyse aivan pienistä rahoista, sillä puhelinkopit ovat vanhentuneesta teknologiastaan huolimatta arvokasta mainostilaa New Yorkin kaupungissa. Uudistushankkeessa tukiasemien kylkeen on hahmoteltu digitaalisia näyttöjä, jotka kykenisivät näyttämään useampia mainoksia kerralla ja täten moninkertaistaisivat niiden arvon mainostajille.

Uudistushankkeen on arveltu käynnistyvän tämän vuoden lokakuussa, jolloin puhelinkoppien ylläpidon nykyinen 15 vuoden sopimus päättyy.