Alkukesän kolea keli koetteli huvipuistojen taloutta

Kolea ja sateinen sää verotti reilusti huvipuistojen kävijämääriä alkukesästä. Tällä voi olla vaikutusta puistojen koko kesän talouteen. Se, näkyykö kamala sääjakso huvipuiston koko kesän tuloksessa riippuu nyt loppukesän lämpimyydestä. Ainakin viikonlopun lämmin sää on ollut huvipuistoille toivottu käänne.

Kotimaa
Grafiikkaa.
Yle Uutisgrafiikka

Aurinkoinen ja lämmin viikonloppu toi pitkät jonot kouvolalaisen huvipuiston Tykkimäen lippuluukuille. Jonottamassa oli myös Niemen perhe Lappeenrannasta.

– Mie voitin viime vuonna sellasen ilmasen lipun tänne, kun mie osallistuin siihen piirustuskilpailuun, selittää perheen tytär Vanessa Niemi.

Perheen äidin Minna Puustinen-Niemen mukaan hyvipuistoon päätettiin lähteä nyt, koska oli todella kaunis päivä.

Muissa huvipuistoissa perhe ei ole vielä tänä kesänä käynyt.

– Tarkotus on vielä lähteä Tampereelle käymään. Mutta ilmat on ollut niin huonot, ettei ole oikein viittiny lähtee, kertoo perheen isä Pasi Niemi perheen pienin Hugo sylissään.

Suomessa kuusi huvipuistoa

Suomessa on kuusi huvipuistoa. Kesän kävijämäärät vaihtelivat viime vuonna Helsingin Linnanmäen miljoonasta asiakkaasta Laukaan Nokkakiven 34-tuhanteen kävijään.

Soittokierros huvipuistoihin paljastaa, että ruma sää on verottanut useimpien kävijämääriä viime viikkoina, osalla kymmenestä kahteenkymmeneen prosenttia vuotta aiemmasta.

Viimeistään rankkasade on kuulemma karkottanut sitkeimmätkin huvittelijat sisätiloihin.

Huvipuistot kilpailevat ihmisten vapaa-ajasta 

Huvipuistot eivät silti koe toisiaan pahimpina kilpailijoinaan.

– Esimerkiksi kun sunnuntaina tulee formulakisat telkkarissa niin perheet jää lähtemättä, kun miljoona isää on telkkarin ääressa. Samoin ostoskeskukset ovat hyvin vetovoimaisia nykyään. Mutta ylipätään puhutaan ihmisten vapaa-ajasta, siitä tässä kilpaillaan, kuvailee Tykkimäen toimitusjohtaja Sakari Pasanen tilannetta.

Huvipuistot laajentavatkin vuosi vuodelta tarjontaansa. Asiakkaita houkutellaan uusilla laitteilla, teemapuistoilla ja ravintoloilla.

Tämän vuoden suurimmat investoinnit ovat Kauhavan PoweParkin iso ostoskeskus sekä Tykkimäen huvipuistonsa läheisyyteen avaama vesipuisto. Tykkimäen toimitusjohtaja perustelee kuuden ja puolen miljoonan euron investointia näin.

– Ajatuksena oli vähän se, että saatasko turistin viipymistä pidennettyä.Toinen päivä huvipuistossa ja toinen vesipuistossa.

Hyvää sää tuo asiakkaat

Sää ei suosinut kesäkuussa avatun Tykkimäen vesipuiston ensimmäisiä viikkoja. Mutta tänä viikonloppuna meno oli jo vilkkaampaa.

Tänä kesänä jo Linnanmäellä käynyt lappeenrantalainen Siiri Loisa ja hänen kaverinsa Elisa Pentti kokeilevat yhä uudestaan suosikkiaan, vesipuiston putkimaista vesiliukumäkeä.

– Huomattiin, että oli luvattu hyvää säätä niin ajateltiin, että nyt lähetään viettämään kesää, sanoo Siirin äiti Kati Loisa.