Yhdysvaltain uusilla turvatoimilla ei vaikutusta Suomeen – Britannian kautta lentävien kannattaa varata enemmän vaihtoaikaa

Yhdysvallat ilmoitti viime viikolla ottavansa käyttöön laajennetut turvatoimet eräillä ulkomaisilla lentokentillä, joilta lennetään suoraan Yhdysvaltoihin. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin mukaan Suomelle ei ole tullut pyyntöä tiukentaa turvatarkastuksia.

Kotimaa
Helsinki-Vantaan lentokentän keskeinen sijainti tekee Vantaasta merkittävän tuonti- ja vientiportin koko maahan.
Helsinki-Vantaan lentokentän keskeinen sijainti tekee Vantaasta merkittävän tuonti- ja vientiportin koko maahan.Jyrki Lyytikkä / Yle

Britannian tai muiden suurten Euroopan maiden kautta Yhdysvaltoihin matkaavien suomalaisten lentomatkustajien kannattaa varautua kiristyneisiin turvatoimiin ja varata tavallista enemmän vaihtoaikaa, sanoo Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin erityisasiantuntija Arja Pulliainen.

Suomen lentokentillä turvatoimia ei hänen mukaansa kuitenkaan olla kiristämässä.

– Meille ei ole tällä hetkellä esitetty mitään lisäpyyntöä turvatarkastuksista, ja mitään erityistä Suomeen kohdistuvaa uhkaa ei ole havaittu, joten tilanne jatkuu ihan normaalina meidän osaltamme, Pulliainen sanoi Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa.

Yhdysvaltain viranomaiset ovat käskeneet joitakin lentokenttiä tiukentamaan turvatarkastuksiaan. Tiukennukset koskevat kenttiä, joilta lennetään suoraan Yhdysvaltoihin. Esimerkiksi Lontoon Heathrow kuuluu ohjeistettuihin lentokenttiin.

Britannian lisäksi ainakin Ranska ja Saksa ovat ilmoittaneet aikovansa noudattaa Yhdysvaltain uusia turvamääräyksiä.

Yhdysvallat pelkää terroristijärjestöjen kehittelevän uusia kenkä- tai matkapuhelinpommeja, joita ei pystytä havaitsemaan vanhoilla turvatarkastuksilla.