1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kesäteatterit

Kesäteatterilaiset näyttelevät tosissaan sateessakin

Loimaalaisia kesäteatteriharrastajia vetää teatterin pariin tiivis harjoitusporukka. Pienen paikkakunnan teatterit tekevät mieluummin yhteistyötä kuin kilpailevat verisesti.

Kesäteatterit
Loimaan kesäteatteri
Kirsi Toivanen-Leimu valmistelee Ira Lauanteen peruukkia illan läpimenoharjoitusta varten Kertunmäen kesäteatterilla. Jaana Tapio / Yle

Vaikka taivaalta tulisi kissoja ja koiria, kesäteatterissa ei vähästä hätkähdetä. Esitykset vedetään läpi ihan samalla tavalla kuin poutapäivänäkin, jos vain tekniikka kestää säätä. Ja jos paikalle saapuu yhtään yleisöä.

– Yleisö säikähtää sateita heti. Yleisö tulee teatteriin viihtymään, ja harva viihtyy sateessa. Katsomaan tulevan olisikin tärkeää muistaa ottaa mukaan sadeviita ja vilttejä, sanoo Kertunmäen kesäteatterissa Loimaalla 12-vuotiaasta näytellyt parikymppinen Paavo Muhonen.

Muhonen on kesäteatteripiireissä melko harvinainen ilmestys, sillä nuoria miehiä teatteriharrastus vetää puoleensa huonommin kuin vaikkapa urheilulajit. Nuorille miehille on kuitenkin kysyntää, sillä monissa näytelmissä tarvitaan sekä mies- että naisrooleja ja vielä eri ikäisiä.

– Usein näytelmä pyritään valitsemaan sen mukaan, minkälaista porukkaa sitä on esittämässä, kertoo loimaalaisen Krekilän Myllyn kesäteatterin näyttelijä Kaija Suominen.

Tiivis porukka

Krekilän ja Kertunmäen teatterit sijaitsevat Loimaalla vain viiden minuutin ajomatkan päässä toisistaan, mutta Suomisen mukaan rinnakkaiselo on pikemminkin yhteistyötä kuin veristä kilpailua. Teatterit viettävät yhteisiä pikkujouluja ja julkaisevat yhteisiä mainoksia.

Loimaan kesäteatteri
Jussi Päivänsäteen rooli Kertunmäen kesäteatterin Puhelinluettelo-näytelmässä tuntui Paavo Muhosesta heti mielenkiintoiselta. Jaana Tapio / Yle

– Tietysti kilpailemme samoista yleisöistä, mutta koska tällaiseen kaupunkiin mahtuu SM-tason koripallo- ja lentopallojoukkueetkin, jotka nekin kilpailevat katsojista, miksei pari pientä teatteria, Suominen sanoo.

Krekilän ja Kertunmäen lisäksi seutukunnalla pyörii muitakin kesäteattereita, joten kilpailu yleisöstä ei rajoitu vain kahteen.

Harrastuksena kesäteatteri on Suomisen mielestä antoisa tiiviiksi muodostuvan porukan takia, mutta sen kääntöpuolena on sitovuus. Krekilän Myllyn kesäteatterissa harjoitukset vievät touko- ja kesäkuussa viisi iltaa viikossa, eikä kotona ehdi juuri muuta pyörähtää kuin pyykkiä pesemässä. Toisaalta syyspuolella on aikaa kaikelle muulle.

Ei täällä voi olla negatiivisella mielellä. Jos joku tulee harjoituksiin allapäin, muut yrittävät heti saada suupieliä kääntymään ylöspäin.

Paavo Muhonen

Hyvä porukka kannustaa toisiaan eikä kilpaile toisiaan vastaan.

– Ei täällä voi olla negatiivisella mielellä. Jos joku tulee harjoituksiin allapäin, muut yrittävät heti saada suupieliä kääntymään ylöspäin, Paavo Muhonen sanoo.

Talkoohenkeä tarvitaan

Koska kesäteatteriesitykset luodaan harrastajavoimin, usein esityksen valmiiksi saaminen kysyy venymistä kaikilta. Lopputuloksen hiomiseen tarvitaan muitakin kuin näyttelijöitä.

– Ei tarvitse olla mikään kirvesmies, jotta pääsisi tekemään lavasteita. Jos vaan vasara pysyy kädessä, on tervetullut. Joskus on houkuteltu mukaan kumminkaimojakin, kun tekijöistä on ollut pulaa, Muhonen sanoo.

Loimaan kesäteatterin näyttelijöitä
Paavo Muhonen ja Kaija Suominen toivovat teatterikesäksi hyviä sateettomia ilmoja, jotta yleisö ei säikähdä. Jaana Tapio / Yle

Suominen arvelee, että kesäteatteri on suosittua siksi, että se tarjoaa arjen vastapainoksi jotain kevyttä. Kesäteatteriin harvoin mennään katsomaan mitään kovin raskassoutuista.

– Jokaisessa näytelmässä aina yksi humalainen, ja kirosanojakin kuullaan. Joskus kysytään, sopiiko esitys lapsille, mutta se on enemmänkin katsojasta kiinni, mitä lapsen haluaa kuulevan, Suominen sanoo.

Vaikka syksy on kesäteatterilaisille hiljainen, heti vuodenvaihteessa aletaan etsiä uutta tekstiä seuraavan kesän näytelmäksi.

– Silloin alkavat puhelimet piristä, että oletko mukana tänäkin vuonna. Olen kokenut sen monta kertaa, Paavo Muhonen hymyilee.

Jaana Tapio