Perämoottori koko perheen tarpeisiin

Sähköperämoottori on luonnonrauhaa arvostavan veneilijän vaihtoehto, mutta esimerkiksi Perämerellä liikuttaessa luotetaan perinteisiin polttomoottoreihin.

tekniikka
Mika Häkkinen ja Jouni Tiiro venekaupoilla.
Mika Häkkinen esittelee Jouni Tiirolle, missä on akun paikka sähköperämoottorilla varustetussa veneessä.

Torniolainen Jouni Tiiro puntaroi eri vaihtoehtoja paikallisessa veneliikkeessä. Tarvetta on uudelle perämoottorille, joten harkinnassa on vaihtaa perinteinen polttomoottori sähkökäyttöiseen.

Veneilyä harrastavalle perheenisälle ratkaisevaa on perämoottorin helppokäyttöisyys. Perheen pienimpien annetaan opetella ajamista vanhempien valvonnassa, joten moottori pitäisi saada käyntiin myös lasten voimin.

– Uusi moottori tarvitaan peräveneeseen, jota myös lapset käyttävät. Ajomatkat ovat lyhyitä, sillä perävenettä käytetään lähinnä rantautumiseen paikkoihin, joihin isommalla veneellä ei pääse, muotoilee Tiiro.

Käyttötarkoitus ratkaisee

Yrittäjä Mika Häkkisen mukaan asiakkaan kanssa lähdetään aina liikkeelle moottoriveneen käyttötarkoituksesta. Kun se on selvillä, aletaan pohtia vaihtoehtoja eri merkkien ja mallien välillä.

– Sähkömoottoria voi käyttää järvialueilla ja rantavesissä, mutta kyllähän isommissa virtavesissä puhti tahtoo loppua, jos moottorissa on alle neljä hevosvoimaa, luonnehtii Häkkinen.

Kauppiaan mukaan sähkömoottorilla voi veneillä rannan tuntumassa, mutta kauemmas merelle kannattaa alle ottaa voimakkaampi moottori. Samaa mieltä on myös Kemin Urheilukalastajien puheenjohtaja Jani Järvinen.

– Yhdellä meidän seuran jäsenistä on ollut sähköperämoottori, mutta vierailta kapistuksiltahan ne meidän väestä tuntuu. Itse kalastan virtaavassa vedessä ja kuljen syksyisin paljon merellä, joten isoissa vesissä niille ei ole juurikaan käyttöä, pohtii Järvinen.

Lapissa moottoriveneilyä rajoitetaan harvoin. ELY-keskuksesta kerrotaan, että yleisimmin vesialueelle määrätään nopeusrajoitus, mutta täyskiellot ovat maakunnassa erittäin harvinaisia.

– Sähköperämoottori on äänetön, joten siitä ei aiheudu haittaa esimerkiksi naapureille, jos lähtee aikaisin kalaan mökkirannasta, luonnehtii Häkkinen.

Veneeseen saa myös aurinkopaneelin

Torniolaisessa perheessä sähkömoottorin puolesta puhuu myös paino, sillä se on polttomoottoria kevyempi ja näin helpompi liikuttaa. Tämän ovat kauppiaan mukaan huomanneet myös monet ikäihmiset.

Seuraavaksi kaupanteossa puhutaan akkujen lataamisesta ja siihen kuluvasta ajasta. Kauppiaalla on esitellä Tiirolle esimerkiksi vaihtoehto, jossa aurinkopaneeli antaa virtaa sähkömoottorille.

– Eiköhän tuollaisen rakentaminen onnistuisi itsekin. Aurinkokenno kiinni veneen tuhtoon ja sieltä piuhat akulle ja se jonkun istuimen alle suojaan, niin siinähän se olisi, innostuu Tiiro.