Polkupyörävarkaudestakin kannattaa tehdä rikosilmoitus

Rikosilmoitusten jättämisen kynnys on madaltunut selvästi, kun ilmoituksen pystyy nyt tekemään internetissä. Vähäpätöisemmätkin rikokset kannattaa ilmoittaa, sillä ne voivat selvitä toisten juttujen yhteydessä.

Kotimaa
Poliisin toimipiste Lappeenrannan Mustolassa.
Yle

Rikosilmoitus kannattaa tehdä, jos epäilee joutuneensa rikoksen kohteeksi. Myös vähäpätöisemmät asiat kannattaa ilmoittaa poliisille, sanoo vanhempi konstaapeli Fredrik Söderlund Etelä-Karjalan poliisista.

- Joku esimerkiksi ajattelee, ettei varastetusta polkupyörästä kannata ilmoitusta tehdä. Polkupyörävarkaus voi kuitenkin selvitä jonkin toisen jutun yhteydessä, sanoo Söderlund.

Oma polkupyörä tulisi merkitä selvin tunnistetiedoin. Varastetun pyörän oikea omistaja on näin helpompi löytää.

Nettiaika tuli rikosilmoituksiin

Rikosilmoituksen tekemisen kynnys madaltui Söderlundin mukaan muutama vuosi sitten, kun ilmoituksen voi tehdä netissä. Mutta niin netissä kuin henkilökohtaisesti jätetyssä ilmoituksessa on oltava tarkat tiedot.

– Ilmoitukseen tarvitaan henkilö- ja yhteystiedot. Lisäksi mitä on tapahtunut, missä ja mihin aikaan. Jos kyse on omaisuuteen kohdistuneesta rikoksesta, kuvia on hyvä olla liitteenä, neuvoo Söderlund.

Kun ilmoitus on jätetty, se kirjataan poliisin tietojärjestelmiin.

– Meillä se menee tutkittavaksi vuorossa olevalle tutkintaryhmälle. Esimerkiksi Lappeenrannassa on kolme päivittäisryhmää, jotka ovat vuorossa vuoroviikoin.

Rikoksesta riippuen poliisi saattaa ottaa ilmoituksen jättäjään yhteyttä ja pyytää lisätietoja.

Lappeenrannassa odotetaan henkilökohtaisten ilmoitusten vähenevän

Lappeenrannassa rikosilmoitusten henkilökohtainen vastaanotto siirtyi heinäkuun alussa keskustasta Mustolaan. Tämä muutos saattaa vanhemman rikoskonstaapeli Fredrik Söderlundin mukaan vähentää henkilökohtaisten ilmoitusten jättämistä.

– Olemme nyt sen verran sivussa, että ne tulevat vähenemään aika paljon. Kulkuyhteydet eivät ole parhaat mahdolliset. Muut poliisin palvelut, lupa- ja ulkomaalaislupa-asiat sekä löytötavaratoimisto jäivät keskustaan, toteaa Söderlund.