1. yle.fi
  2. Uutiset

Käsityöyrittäjä hurahti uuteen materiaaliin – ekologisia valintoja tekevä käyttää kalannahkaa

Kun videonauhoilla kutominen alkaa olla tuttua puuhaa, on aika tarttua kalannahkaan. Kalajokinen käsityöyrittäjä Satu Somero tekee kalannahasta muun muassa laukkuja ja kohokuvia.

ilmiöt
Kuvassa kalannahkoista käsitöitä tekevä Satu Somero.
Raila Paavola / Yle

Vuosia sitten käsityöläinen Satu Somero innostui kutomaan videonauhoista kodin tekstiileitä. Videonauha kävi vuosien saatossa tutuksi ja Somero kaipasi jälleen jotain uutta ja erilaista materiaalia. Silloin hän löysi kalannahan.

– Kalannahka on materiaali, mikä kiehtoi tuntemattomuudellaan. Pidin sitä ensin likaisena ja luotaantyöntävänä. Ajatus olikin tehdä kokeiluja vain valmiista nahasta, mutta kokeilunhalun yltyessä olen alkanut itse työstämään omia nahkojani, Somero kertoo.

Somero tilaa valmiit kalannahat Islannista. Tuontinahan ja Someron omien kokeilujen välillä on iso ero. Valmis kalannahka on oikean nahan tuntoista, kun taas Someron työt ovat kovaa ja läpinäkyvää kalvoa, josta kalan pintakuviot tunnistaa. Laadusta riippuen nahoilla on eri käyttötapoja.

– Valmiista nahasta voi tehdä arjen käyttötekstiilejä. Omille töilleni minun on tarkoitus löytää erilaisia käyttötapoja, joissa kalan kauneus, pinta ja rouheus säilyisi. Minun tuotokseni ovat niin hauraita, ettei niistä saa tehtyä esimerkiksi laukkua.

Someron itse työstämistä nahoista hän on tehnyt muun muassa seinäreliefin eli kohokuvan, jossa kaksi kalaparvea ui. Valmiista kalannahasta hän on taas tehnyt pieniä kalapussukoita.

Kalannahkaa voi erehtyä luulemaan käärmeennahaksi

Somero kehuu kalannahkaa ekologiseksi vaihtoehdoksi. Hänen käyttämänsä islantilaiset kalannahat ovat peräisin teollisuuden jätteiden käsittelyyn erikoistuneesta tehtaasta. Somero on tilannut tehtaalta ahventa, kissakalaa ja lohta.

– Nahoissa on aika eksoottinen ilme, ne näyttävät hieman käärmeennahalta tai joltain muulta matelijalta.

Kalannahkaprojekteja ryöpsähtelee pinnalle silloin tällöin ja painuu yhtä lailla unholaan. Tämä on Someron mukaan normaalia käsityöläisten arkea.

– Kalannahka on iänikuinen materiaali, mutta varmasti meillä kaikilla kalaa työstävillä on ajatuksena löytää uusi ja ekologinen tuote. Aina se ei onnistu, joten tuote vaipuu unholaan.

Kalannahka säilyy Someron mielessä erikoisena tuotteena, jota ei heti heitetä romukoppaan.

– Varmasti tulen jatkossakin ottamaan itse suomuja irti kalasta ja puhdistamaan ne. Nyt on mielenkiintoinen matka meneillään, Somero sanoo.

Lue seuraavaksi