1. yle.fi
  2. Uutiset

"Vankikarkurikuva" kelpaa automaatille – passikuvista valittaminen loppunut

Valokuvaamoista on yhä useammin suora sähköinen yhteys poliisin passikuvapalvelimeen. Hämeenlinnalaisessa Raatikuvassa on kuvattavia jonoksi saakka, sillä tänä kesänä umpeutuu paljon kymmenen vuoden passeja sekä vuoden 2009 passeja, jotka oli otettu juuri ennen viimeisimmän passilain muutosta.

Kotimaan uutiset
Valokuvaaja Heikki Löflund kuvaa asiakasta passikuvaa varten.
Valokuvaaja Heikki Löflund kuvaa asiakasta passikuvaa varten. Kuva siirtyy sähköisesti suoraan poliisin palvelimelle.Ville Välimäki / Yle

Hämeenlinnalainen valokuvaamo Raatikuva on tehnyt viranomaisen kanssa sopimuksen passikuvista, jotka siirtyvät suoraan sähköisesti poliisin passikuvapalvelimeen. Kuva säilyy poliisin tiedostossa kuusi kuukautta. Poliisin lupahallinnon tehdessä uutta passia tai henkilökorttia kuva löytyy valmiina poliisin tiedostoista.

– Me skaalataan kuva kohdilleen, joten viranomaisten ei tarvitse enää kuin painaa enteriä. Myös yksityiset ihmiset voivat lähettää passikuvansa sähköisesti pankkitunnuksien avulla, mikäli kuva on oikeanlainen. Käyttäjän kannalta tämä on helppoa, ei tarvitse enää säikähtää omaa vankikarkurilta näyttävää kuvaansa, koska sen näkee vasta valmiina passissa ja kuva siirtyy automaattisesti viranomaiselle, sanoo Heikki Löflund.

Kuvien sisällöstä tuleekin nykyään tosi vähän valituksia.

– Ihmiset tietävät, että passikuva on tarkoitettu vain tekniseen tunnistamiseen eikä missikisoihin. Ihmiset eivät myöskään näe kuvan lopullista "kauheutta" kuin vasta passissa, joten harva siitä on enää edes kiinnostunut. Eikä viranomainen kiellä positiivista ilmettä, mutta hampaita ei saa näyttää eikä hymyillä ja silmälasien kanssa täytyy olla tarkka. Viranomaisilta tulee todella vähän pakkeja. Vain pari kertaa ei ole kelvannut ja syynä on ollut silmälasit.

Lentoasemien herkät lukulaitteet

Löflund harmittelee, että vielä aivan kaikki kuvat eivät kulje sähköisesti, sillä ajokorttiin on otettava printattu versio.

– Onhan se huonompi kuva teknisesti ja viranomaiset joutuvat näkemään enemmän vaivaa.

Passikuvien jonottaminen on ollut tämän kesän ilmiö, koska nyt menee umpeen paljon 10 vuoden passeja ja yhtä lailla uusien passimääräysten tulosta (2009 sormenjäljet) on viisi vuotta. Viimeinen 10 vuoden passi on voimassa kesään 2016 saakka. Löflundin mukaan myös pankkimaailma on tullut jyrkemmäksi, sillä kelakortin kuvallinen versio ei enää kelpaa, koska se ei ole viranomaistasoinen.

– Vaikka kuva on digitaalinen printattaessa ja jälleen skannattaessa, siitä hukkuu tietoa. Niinpä automaattisissa lukujärjestelmissä kuten Helsinki-Vantaan lentoasemalla tulee hankaluuksia. Laite lukee paremmin lähetetyn kuvan kuin skannatun. Se on tarkempaa ja varmempaa tietoa.

Lasten kanssa vakavan kuvan ottaminen vaatii nopeutta. Ja hymyilevien kanssa tiukkuutta.

– Ja nyt sitten vähän myrtsimpi ilme, sanoo kuvaaja hymyilevälle asiakkaalle. Naurunremahduksen jälkeen vakava, tekniseen tunnistukseen sopiva ilme löytyy. Hymy saa näkyä silmissä.

Vuosi sitten lähes 50 valokuvausliikettä aloitti Suomessa yhteistyön poliisin kanssa. Palvelun tuottajat tunnistaa sertifikaatista. Vaikka kuvat olisi otettu Hämeenlinnassa, ne löytyvät myös Helsingin poliisilaitoksen koneelta.

Korjattu 7.7.14 klo 16.50

Viimeinen 10 vuoden passi on voimassa kesään 2016 saakka. Tänä kesänä umpeutuu paljon kymmenen vuoden passeja sekä vuoden 2009 passeja, jotka oli otettu juuri ennen viimeisimmän passilain muutosta.

Lue seuraavaksi