Heinäseipäiden arvo tunnetaan jo – näitä tavaroita sisustajat nyt etsivät

Monien maatilojen peruskalustoa, vanhoja perunalaatikoita ei kannata heittää enää juhannuskokkoon. Myös romahtamassa oleva lato kannattaa purkaa rahoiksi.

Kotimaa
Lähikuvassa pinossa kymmenittäin vanhoja heinäseipäitä
YLE / Kia-Frega Prepula

Rispaantuneet ikkunanpokat 30 euroa, tylsä sirppi 40 euroa, ruosteinen maitotonkka 40 euroa, kolhiintunut perunalaatikko 60 euroa ja ihan tavallinen heinäseiväs 5 euroa. Näitä vanhoista maataloista pelastettuja aarteita kaupitellaan suomalaisilla nettikirpputoreilla. Ja hyvin kauppa tuntuu käyvänkin, sillä erilaisten hieman rouheampien sisustuselementtien sijoittelu Ikea- ja design-kalusteiden joukkoon on nyt vähintäänkin trendikästä.

Maaninkalainen rompekauppias Väinö Romppanen on havainnut, että ihmiset osaavat jo vanhaa tavaraa tarjotessaan hinnoitella sen takavuosia paremmin.

– Esimerkiksi ikkunanpokien saatavuus vaikeutuu jatkuvasti, ja välillä on lähellä, että itselle ei jää edes hakupalkkaa.

Ihan sama toimivatko ne. Ulkonäkö on tärkein.

Väinö Romppanen

Ikkunanpokista onkin kotioloissa moneksi. Niistä askarrellaan seinäkoristeita, kehyksiä, peilejä, kukka-asetelman pohjia ynnä muuta. Myös vanhat heinäseipäät taipuvat moneen menoon; pihalle, puutarhaan, parvekkeelle – ja ovathan heinäseipäistä tehdyt sisutustustikkaat jo lähes klassikko.

Ympäri Suomea pitkään kiertänyt Romppanen arvioi, että maitotonkkien ja heinäseipäiden kysyntä on jo saavuttanut lakipisteensä, mutta esimerkiksi vanhaa, harmaantunutta lautaa kaupaksi menisi vaikka kuinka.

– Ihmiset tykkäävät askarrella niistä itse erilaista kodintavaraa. Myös vanhojen talojen korjaajat kysyvät paljon sen perään.

Vanhat kellot ovat uusin hitti

Rompekauppias Romppanen muistaa, kuinka esimerkiksi maatilojen aittoja pursuavat vanhat perunalaatikot päätyivät vielä jokunen vuosi sitten suoraan roviolle.

– Nyt niitä jo arvostetaan, ja hintakin osataan nostaa sen mukaiseksi.

Viimeisimpiä hittituotteita Romppasen kokemuksen mukaan ovat vanhat kellot.

– Ihan sama toimivatko ne. Ulkonäkö on tärkein.

"Vanha laudanpätkä vastaa tarpeeseen"

Kuopiolainen sisustussuunnittelija Tiina Ruotsi arvelee, että romuromanttinen suuntaus on vastapainoa viime vuodet sisustusmaailmassa vallinneelle trendille.

– Viimeiset viisi vuotta koteihin on tehty melko kliinisiäkin sisustuksia. Moni kaipaa huonekaluliike-fiiliksen tilalle jo hieman pehmeyttä tai vaihtoehtoisesti karheutta.

Ruotsin mukaan on tavallista, että esimerkiksi perheen vanhemmat remontoivat talon lasten lähdön jälkeen ja kaikki laitetaan uusiksi.

– Sitten saattaakin tulla mieleen, että jotain maustetta tämä kaipaisi, ja työmaalta löytynyt vanha laudanpätkä vastaa tarpeeseen, Ruotsi hymyilee.

Vanhat esineet kertovat tarinoita, ja niiden kunnostaminen voi olla hektiselle nykyihmiselle jopa terapeuttista.

– Lisäksi niiden löytämiseen esimerkiksi kirpputorilta liittyy aivan erilaista iloa kuin nopeasti huonekaluliikkeestä hankitun esineen ostamiseen, Ruotsi analysoi.