Kolea alkukesä tyhjensi Turun saariston

Kylmyys on pitänyt lomailijat poissa saaristosta ja veneet visusti laiturissa. Satamayrittäjän mukaan ulkoilmayrittäjillä on ollut murhaavan huono kesä, jota heinäkuun helteetkään eivät enää täysin pelasta. Varatuista matkoista on kuitenkin pidetty kiinni.

Kotimaa
Nauvon venesatama 2012
Kauniilla ilmalla saaristossa on tungosta.Sannimari Lehtilä / Yle

Kollega, joka on ollut 30 vuotta saaristossa töissä sanoi, että ikinä ei ole ollut näin huonoa ja pahaa kesäkuuta.

Sari Nordin.

Saaristomatkailun alkukesä jäi poikkeuksellisen hiljaiseksi. Osa yrittäjistä ei pysty pelastamaan kesäkuun tappioita heinä-elokuun myynnillä.

– Osa sinnittelee tosiaankin äärirajoilla. Jotkut hieman paremmin, jos on edelliseltä vuodelta jäänyt plussan puolelle, kertoo Paraisilla ja Nauvossa kahviloita pyörittävä Sari Nordin.

Saaristoyrittäjän on saatava kolmessa kuukaudessa koko vuoden tulos. Sesongin jälkeenkin on maksettava kiinteät kulut, kuten vuokra.

– Se on iso juttu jos yksi kuukausi menee huonosti. Kollega, joka on ollut 30 vuotta saaristossa töissä sanoi, että ikinä ei ole ollut näin huonoa ja pahaa kesäkuuta, jatkaa Nordin.

Sateet ja kylmyys ovat jarrutelleet etenkin merenkävijöitä. Turun vierasvenesatamassa veneet ovat vaihtuneet verkkaiseen tahtiin.

– Kesä on ollut juuri niin syvältä kuin minne aurinko ei paista, ellei syvemmältäkin. Veneet eivät lähde rannasta. Ihmiset tuovat veneensä kaupunkiin, kun sää on huono, koska täällä miehistöllä on enemmän tekemistä, yrittäjä Toni Ljunqvist kertoo.

Ljunqvistin mukaan terassikin on ollut tyhjillään. Kahvilan hän on sulkenut useina iltoina jo ennen aukioloajan päättymistä.

– Kesäkuu oli murhaavan huono ulkoilmayrittäjälle. On hankala myydä kylmää kaljaa, kun lämmintä on 6 astetta. Touko-kesäkuulta puuttumaan jääneen olutmyynnin euroja ei saa takaisin enää heinä-elokuussa, Ljunqvist tiivistää.

Nauvon vierasvenesatamaan väkeä on riittänyt kohtuullisesti sateista huolimatta.

– Kolea sää näkyi siinä, että ihmiset liikkuivat satamassa vähemmän, mutta aika normaali kesäkuu meillä on ollut, kertoo satamakapteeni Alexander Lindholm.

Varatuista matkoista pidetään kiinni

Saariston rengastiellä oli vielä juhannuksen jälkeisellä viikolla autiota. Autoja lipui matkailuneuvonnan ohi satunnaisesti. Pyöräilijät loistivat poissaolollaan.

– Ovesta sisään on tullut selvästi vähemmän asiakkaita. Juuri kukaan ei halua lähteä tuonne pyöräilemään, kun on kymmenen astetta plussaa jasataa, matkailuneuvoja Katri Rosenberg kertoo.

Sinisimpukan luontokeskus.
Koleus hiljensi Saaristomeren kansallispuiston. Luontokeskus Sinisimpukassa vilskettä on riittänyt.Metsähallitus

Suomen Saaristovaraus oy:n toimitusjohtajan Pirjo Hoffströmin mukaan lähinnä extempore-matkailijat ovat loistaneet poissaolollaan. Etukäteen varattuja reissuja ei juuri peruuteta sateen vuoksi.

– Mökkien varaamisessa taloustilanne vaikuttaa enemmän kuin huono sää. Sään vaikutus näkyy viiveellä. Jos edeltävä kesä on ollut huono, se vaikuttaa seuraavaan.

– Extempore-reissulle lähdetään kauniilla säällä, Katri Rosenberg Saariston matkailuneuvonnasta vahvistaa.

Utössä majoitusta ja matkailupalveluita tarjoavan Hanna Kovasen mukaan ulkosaariston kesässä kurjat ilmat ovat haitanneet vähemmän kuin lähempänä rantaa.

– Kesä on mennyt ihan mukavasti, koska Utön varaukset tehdään etukäteen. Tässä vaiheessa soittaville täytyy jo sanoa, että tilaa ei ole.

Myös yrittäjien järjestämät matkat Örön saarelle on myyty pitkälti loppuun.

Luonto kiinnostaa vain paisteella

Saaristomeren kansallispuistossa on ollut hiljaista kuin haudassa, kertoo Ville Laitinen Luontokeskus Sinisimpukasta.

– Teemme tänä kesänä kävijätutkimusta. Viimeksi, kun kävin parilla saarella, siellä ei näkynyt juuri ketään. Ne muutamat ihmiset, jotka näin, sanoivat samaa: saaristossa on tosi hiljaista, Ville Laitinen kertoo.

Kävijätilastoja ei pelastanut edes kesäkuussa tempaistu retkiviikko.

– Osa retkiviikon ohjelmasta jäi järjestämättä. Osa tapahtumista oli kuitenkin täynnä.

Luonnon ihmeisiin tutustutaan mieluiten sisätiloissa, kun pilvet häilyvät taivaalla. Laitisen mukaan surkea sää onkin ollut hyvä asia Sinisimpukan luontokeskukselle. Kävijöitä oli kesäkuussa 10 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana.