YK:n vuosituhattavoitteet ovat parantaneet miljoonien elämää

Puhtaan veden saatavuus ja saniteettiolojen parantaminen ovat keskeisellä sijalla YK:n vuosituhattavoitteissa. Maailman ihmisistä yli neljänneksen sanitaatio-olosuhteet ovat parantuneet vuodesta 1990. Silti yli miljardi ihmistä elää ilman kunnollisia käymälätiloja.

Ulkomaat
Yk:n vuosituhattavoitteet -grafiikka.
YK:n kahdeksan vuosituhattavoitetta.Jami Nurminen / Yle Uutisgrafiikka

YK on onnistunut toteuttamaan etuajassa useita vuonna 2000 asetetuista vuosituhattavoitteista. Monet vielä täyttymättömistä tavoitteista on YK:n mukaan mahdollista saada maaliin vielä ennen vuoden 2015 takarajaa.

Esimerkiksi tavoitteet äärimmäisen köyhyyden puolittamisesta, puhtaan veden saatavuuden parantamisesta ja slummeissa asuvien elinolosuhteiden kohentamisesta on jo saavutettu. Myös yhtä monet tytöt kuin pojat aloittavat nyt peruskoulun ja peruskoulua käy kehittyvien alueiden lapsista 90 prosenttia.

YK:n tämän vuoden seurantaraportin mukaan muun muassa alle 5-vuotiaiden lasten todennäköisyys kuolla on puolittunut viimeisen 20 vuoden aikana ja äitikuolleisuus on pudonnut 45 % maailmanlaajuisesti vuosien 1990 js 2013 välillä. Myös aidsin, malarian ja tuberkuloosin torjunnassa on edistytty hyvin.

Muita osoituksia merkittävästä edistymisestä ovat teknologian saatavuuden paraneminen, kaupan ja tullien esteiden väheneminen, velkahelpotukset ja naisten poliittisen osallistumisen kasvu.

Vuosituhattavoitteiden toteutumista on auttanut se, että kehitysavun määrä on noussut suuremmaksi kuin koskaan aikaisemmin. Kehitysapua jaettiin viime vuonna lähes sata miljardia euroa.

YK:ssa valmistellaan parhaillaan jatkotoimia ensi vuonna päättyvälle tavoitekaudelle.