Bailando bailando – kesähitit tanssittavat ja naurattavat

Coco Jamboo, Sommartider, Levikset repee, Summer is crazy... Kesähitit vievät suoraan muistoihin vuosien taa. Kotimaiset levy-yhtiöt kisaavat nykyään kesän soitetuimmista biiseistä. Tänä kesänä kesähitin teossa onnistui uusi artisti Kasmir.

kulttuuri
Yleisöä rock-konsertissa.
Roni Rekomaa / Lehtikuva

Radiokanava NRJ:n musiikkipäällikön Marcus Sjöströmin mukaan hyvän kesähitin ainekset ovat erityisesti iloisuus ja hauskat sanat.

– Kotimaiset levy-yhtiöt kisaavat kunniasta ja ryhtyvät miettimään näitä jo talvella. Sitä tavoitellaan kovasti.

Marcus Sjöström
Marcus Sjöström.Yle

Ulkomaiset kesähitit nousevat soittolistoille kun muissa maissa alkaa lomakausi elokuussa. Siksi Suomessa kesähitiksi nousee yleensä kotimainen biisi.

– Julkaisuajankohta on tärkeä. Suomessa kesäbiisejä aletaan luukuttaa jo keväällä, sanoo Sjöström.

Viime vuosina kesähiteissä on menestynyt erityisesti Suomi-hiphop.

– Cheekin Liekeissä aloitti oikeastaan sellaisen kauden, että juuri tämä musiikkityyli pärjää, sanoo Sjöström.

Kasmir onnistui ensisinkullaan

Tämän kesän kesähitiksi on noussut Kasmirin ensimmäinen single,Vadelmavene. Hangosta kertova hitti on useiden eri kanavien soitetuimpia kotimaisia biisejä.

Kasmir, Thomas Kirjonen.
Kasmirin ensisingle Vadelmavene on kesän soitetuimpia hittejä.Yle

– Mulle tämä on yllättävänkin iso juttu. Muistan aina sen kesän, kun Valvomon Mikä kesä oli hitti ja aina tulee mieleen siitä biisistä se kesä. On hienoa olla nyt artistina sellaisen biisin kanssa, että muille tulee samanlaiset fiilikset. Vuosienkin päästä ihmiset muistaa vuoden 2014 ja Vadelmaveneen. On se hieno juttu.

Kasmir sanoo, ettei miettinyt varsinaisesti kesähitin tekoa kappaletta tehdessään.

– Mulla oli vaikeuksia alunperin lyriikan kanssa, mutta sitten tajusin, että kirjoitan minulle tärkeistä asioista, vaikka Hangon kesämökistä. Se on ollut minulle sellainen pakotie arjen keskeltä.

Ikimuistoisimmissa kesähiteissä pärjäsivät klassikot

Yle Uutiset kysyi myös nettisivujen lukijoilta ikimuistoisimpia kesähittejä. Moni nosti esiin klassikon kuten Maaritin Jäätelökesän, Popedan Pitkä kuuma kesä -kappaleen sekä Tomas Ledinin_ Sommaren är kort_ -hitin. Myös Abban Summer night city muistettiin.

Kesähitti tarkoittaa monelle nimenomaan 1990-luvun hittejä. Niistä suosituin Yle Uutisten lukijoiden parissa oli Mr. Presidentin Coco Jamboo sekä Alexian Summer is crazy.